bert-bouserie-comm2you (1) Foto: rr

Out of Office met Bert Bouserie (Comm2You): “Niets kan tippen aan Frans brood met wat droge worst of een goed stuk kaas in de bergen”

Bert Bouserie is medeoprichter en partner van het Brusselse PR-bedrijf Comm2You. Tot eind juli is hij even ‘Out Of Office’, maar vlak voor hij helemaal in vakantiemodus gaat, heeft de communicatiespecialist nog een gaatje in zijn agenda gevonden om ons te woord te staan voor onze zomerreeks. “Onze bestemming bij uitstek zijn de Franse Alpen en meer bepaald de regio’s Haute-Savoie en Savoie. Je hebt er naast het prachtige berglandschap, mooie steden zoals Morzine of Albertville en vooral: lekker eten."

Waar zou je een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wilt ontdekken?

“De Voervallei ligt letterlijk in onze achtertuin in Leefdaal. Voor wie van wandelen in de natuur houdt zijn de aangename autovrije wegeltjes langs de Voer een echte aanrader. Zowel in de winter als in de zomer. De mooie natuur en weidse vergezichten zijn de ideale manier om even tot rust te komen. De verschillende ‘Voerwegjes’ leiden je van Bertem naar Leefdaal over Vossem tot het park van Tervuren tussen de velden. Voor wie graag de loopschoenen aantrekt is dit trouwens een prachtig gevarieerde omgeving: plat, of bergop en bergaf: voor ieder wat wils. Het schitterende decor krijg je er gratis bij.”

Op welke vakantiebestemming zou je met plezier een quarantaine van 14 dagen willen uitzitten?

“Onze bestemming bij uitstek zijn de Franse Alpen en meer bepaald de regio’s Haute-Savoie en Savoie. Je hebt er naast het prachtige berglandschap, mooie steden zoals Morzine of Albertville en vooral: lekker eten. Niets kan tippen aan ‘Frans brood’ met wat droge worst of een goed stuk kaas in de bergen. Daarnaast kan je wandelen combineren met de koersfiets en enkele mythische cols zoals de col de Joux Plane, col des Aravis of de Cormet de Roselend uit de Tour de France beklimmen. Al moet ik daar wel dringend opnieuw voor trainen. Onze oudste zoon (13) geeft me voortdurend het nakijken.”

Welk tv-programma mogen we als jouw ‘guilty pleasure’ beschouwen?

“Sport is een rode draad in mijn leven. Als ontspanning volg ik alles op televisie, van wielrennen over hockey tot darts. Ook met Comm2You zijn we erg actief in de sportwereld. We ondersteunen een aantal sportorganisaties en sportbedrijven om nieuwswaardig te communiceren. En ook op Netflix kijk ik regelmatig naar een serie over sport. Momenteel ben ik de serie Tour de France: Au coeur du peloton aan het volgen. Prachtige televisie, vind ik dat.”

Welk programmapunt moet een politicus realiseren die jouw stem wilt verdienen?

“Als er één iets is wat politici in mijn ogen moeten verwezenlijken, is het om een duidelijk beleid te voeren. Alleen op die manier zullen ondernemers en burgers erin slagen goede keuzes en investeringen te nemen. Vandaag is er vaak geen duidelijke lijn. Een investering die je vandaag doet, blijkt al te vaak na enkele jaren een verkeerde keuze te zijn. Durf knopen door te hakken zonder schrik te hebben om enkele stemmen te verliezen op korte termijn. Ga als politicus voor de lange termijn. Het zal je meer stemmen opleveren na verloop van tijd.”

Waar ga je bewust iets kopen omdat het aanbod 'Made in Vlaams-Brabant' is? (lokale handelaar, KMO uit buurt,...)

“We halen bewust ons brood, en op zondagochtend onze koffiekoeken, bij de lokale bakker Taart & Zo. Het is niet alleen lekkerder, maar ook aangenamer en persoonlijker om je brood bij de warme bakker te halen. Gelukkig zijn er in Leefdaal nog zulke bakkers, al hebben ze het moeilijk tegenover de grotere supermarktketens. Bij deze dan ook een warme oproep om brood te halen bij de warme bakker. Daarnaast gaan mijn vrouw en ik één keer per jaar tafelen bij Atelier Noun, een gastronomisch restaurant in Leefdaal. Het vriendelijke personeel en de huiselijke, warme sfeer zorgen ervoor dat je je meteen op je gemak voelt. De passie van het hele team zie je en proef je in alles op je bord. Een verborgen parel en echte aanrader uit Leefdaal.”

Waar in jouw buurt vind je een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap?

“Ik kijk met veel bewondering naar twee types ondernemers. Zij die grote investeringen moeten doen in machines, attracties en toestellen om hun bedrijf op te starten en ondernemers die jarenlang met hart en ziel een idee ontwikkelen zonder dat ze weten of hun idee zal aanslaan. In Vlaams-Brabant zijn er veel zulke bedrijven te vinden. Het volstaat om een kijkje te nemen op het Research Park in Haasrode of het Wetenschapspark Arenberg om prachtige spin-offs van de KU Leuven aan het werk te zien met het potentieel om uit te groeien tot stevige bedrijven. Dat zijn in mijn ogen echte ondernemers.”

Op welke sportprestatie ben je stiekem jaloers?

“De passie en drive die elke topsporter dag in dag uit aan de dag legt, vind ik bewonderenswaardig. Of het nu in het voetbal, wielrennen, basketbal, hockey, judo, tennis atletiek of schaatsen is, geen enkele topprestatie komt uit het niets. Daar zitten jaren training en opofferingen achter. Al laten atleten het voor de buitenwereld soms lijken alsof het vanzelf gaat, dat is het zeker niet. En die sportprestaties mogen we als supporters ook niet vanzelfsprekend gaan vinden. Maar als ik dan toch enkele sportprestaties moet kiezen van de voorbije maanden: de Europese titel van de Belgian Cats, Lotte Kopecky die voor de derde keer Belgisch Kampioen op de weg wordt, zonder haar mannelijke collega’s te noemen die vandaag echt tot de wereldtop behoren zowel in het klimwerk, grote rondes, spurt- en tijdrijden. Het zou me niet verbazen mocht er in augustus in Glasgow opnieuw een Belg als wereldkampioen over de meet rijden.”

Wie krijgt zeker een vermelding in je speech als je de Nobelprijs voor Economie wint?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken: zonder enige twijfel mijn vrouw. Zij steunt me in alles wat ik doe. Ze moedigt me aan om mijn eigen passies te volgen, maar aarzelt niet om me met beide voeten op de grond te zetten of ervoor te zorgen dat ik geen al te impulsieve beslissingen neem. Maar eens de pro’s en con’s afgewogen zijn, zorgt zij ervoor dat ik me kan focussen op wat ik het liefst doe: ondernemen met ons eigen bedrijf Comm2You en alles uit de kast halen om nieuwswaardige verhalen te zoeken voor bedrijven en organisaties uit Vlaams-Brabant en omstreken.”

Voor welke cursus zou je je nog ooit willen inschrijven als je wat meer tijd hebt?

“Ik heb altijd al veel bewondering gehad voor mensen die leuke digitale logo’s, tekeningen, foto’s of leuke video’s kunnen maken. Een opleiding tot graficus lijkt me dus wel boeiend. Het zou bovendien een meerwaarde zijn voor ons PR-bureau moest ik die vaardigheden in de vingers hebben om bijvoorbeeld een leuke brochure of bedrijfsmagazine te kunnen ontwerpen. De copywriting kunnen we al.” (lacht)

Met welk cadeau kan men jou écht een plezier doen?

“Het allerbelangrijkste is een goede gezondheid voor alle vrienden en familie. We gaan er vaak te snel aan voorbij hoe kostbaar dat is. Daarnaast kijk ik uit naar één à twee extra bestuurders/vennoten die ons jonge PR-bureau Comm2You komen versterken. Sinds de start begin 2023 kozen al een aantal hele mooie bedrijven en organisaties voor onze kennis en ervaring. Denk aan vdk bank, uitvaartspecialist DELA, Voetbal Vlaanderen en Democo en er komen in het najaar nog een aantal mooie namen bij. Om die groei te ondersteunen zijn mijn vennoot Joost Freys en ik vandaag op zoek naar twee ervaren PR consultants met een aantal jaren op de teller. Experts die gedreven worden door hun passie voor het vak. Die ervaren toppers kunnen toevoegen aan ons huidige team zou de kers op de taart zijn van ons eerste jaar als ondernemer.”