Novo Nordisk Foto: afp

Ozempic-maker koopt fabriek in Brussel

Novo Nordisk, de maker van de populaire obesitasmedicijnen Ozempic en Wegovy, legt de hand op een Brusselse fabriek waar medische injectiepennen worden gevuld. Het gaat om een vestiging in de Brusselse Rand.

De overname is een onderdeel van een akkoord waarbij de Deense investeringsmaatschappij Novo Holdings, die de grootste aandeelhouder is van Novo Nordisk, het Amerikaanse farmaceutische concern Catalent overneemt. De overname is 16,5 miljard dollar (15,3 miljard euro) waard.

Wanneer de deal afgerond wordt, zal het Deense Novo Nordisk in totaal drie fabrieken overkopen. Daarvoor zal het 11 miljard dollar (10,2 miljard euro) betalen. Behalve de fabriek in Brussel gaat het om gelijkaardige vestigingen in Italië (Anagni) en de Verenigde Staten (Bloomington). In de Brusselse vestiging worden nu al injectiepennen gevuld in opdracht van Novo Nordisk.

Dankzij de drie fabrieken, waar samengeteld meer dan 3.000 mensen werken, “zullen we in de toekomst beduidend meer mensen met diabetes en obesitas kunnen helpen”, stelt de topman van Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen, in een persbericht.

Het bedrijf heeft nood aan bijkomende productiecapaciteit. Zijn obesitas-middelen zijn wereldwijd zo populair, dat het de vraag niet kan bijhouden.