Koenraad Goddeau Geert Lindemans. Koenraad Goddeau Geert Lindemans.

Pajotse brouwerijen slepen elf medailles in de wacht op Brussels Beer Challenge

Brouwerijen uit het Pajottenland sleepten maar liefst elf medailles in de wacht op de Brussels Beer Challenge, een grote internationale bierwedstrijd met de titel van beste bier als inzet. Opmerkelijk is de prestatie van de Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-Leeuw die met hun geuzebieren een zuivere hattrick scoorde.

 

Vorig jaar al werd de jonge Lambiek Fabriek van Jo Panneels en Jozef Vanbosstraeten uit Sint-Pieters-Leeuw bestempeld als een van de revelaties van de Brussels Beer Challenge met toen vier medailles. Die reputatie deden ze dit jaar nog eens over door een zuivere hattrick te scoren in de categorie Oude Geuze. Hun bio-geuze Natur-Elle won de gouden medaille. De Fontan-Elle werd bekroond met een zilveren medaille en de Oude Geuze Brett-Elle kreeg brons. Zo prijken in de prijzenkast van de Lambiek Fabriek, die pas in 2016 werd opgericht, al elf grote internationale trofeeën.

Lees ook: Lambiek Fabriek behaalt brons, zilver én goud op de Brussels Beer ChallengeHet zilver van de Fontan-Elle moest de Lambiek Fabriek wel delen met de Oude Geuze Cuvée René van de brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek en het brons van de Brett-Elle met de Oude Geuze Cuvée Marie-Catherine van Geuzerie Tilquin net over de taalgrens.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Jo Panneels en Jozef Vanbosstraeten.

Boon

Bij de lambiekbieren op basis van fruit mochten Karel en Jos Boon van de brouwerij Boon uit Lembeek twee keer een medaille in ontvangst nemen. De Boon Millésime 2020 kreeg de gouden medaille, de Oude Kriek Boon won brons. Het zilver was voor Kestemont Abrikozen van de brouwerij Kestemont uit Sint-Gertrudis-Pede.

“Voor ons is dit een bevestiging dat ons nieuw bier Boon Millésime 2020 veel kwaliteiten heeft. Deze zomer werd dit bier ook al uitgeroepen tot de beste kriek van België op de World Beer Awards”, zeggen Jos en Karel Boon. “Het geheim? Voor onze kriekbieren gebruiken we altijd verse krieken, nooit sappen of concentraten. Omdat onze Millésime zo in de smaak valt, hebben we dit jaar onze oogst van Schaarbeekse krieken al gereserveerd voor onze volgende Millésime. Voor dit bier gebruiken we 270 gram verse krieken per liter. Voor onze Oude Kriek Boon is dat zelfs 400 gram krieken per liter.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Jos en Karel Boon. Foto idh
Jos en Karel Boon. Foto idh

Hybride bieren

Nog uit het Pajottenland werd ook opnieuw het bier Goyck bekroond met goud in de categorie Sour Ale. Goyck is een bier met een recept van de amateur-brouwer Koenraad Goddeau uit Gooik dat wordt gebrouwen bij Lindemans in Vlezenbeek.

Een gouden medaille was er ook voor Eylenbosch Wild Blond van brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal in de categorie Brett Beer. Het bier Timmermans Lambicus Blanche van brouwerij Timmermans uit Itterbeek won zilver in de categorie Hybride Bieren.