Nieuws Vlaams Brabant Pandemie speelt speed pedelecs parten

Pandemie speelt speed pedelecs parten

Pandemie speelt speed pedelecs parten

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – De daling van het woon-werkverkeer en van de files tijdens de Covid-19 pandemie is een doorslaggevende factor bij de verminderde inschrijvingen van speed pedelecs op de as Antwerpen-Brussel-Gent. De semi-lockdown die net is gestart, zou deze tendens verder kunnen versterken. Dat zegt mobiliteitsfederatie Traxio. 

In de periode van januari-oktober dit jaar daalden de inschrijvingen van speed pedelecs met 6,9%  in vergelijking met de eerste 10 maanden van vorig jaar. Dat zegt Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO. “De daling doet zich voor in de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen evenals in Brussel. Deze provincies nemen samen 71,4 % van de Belgische inschrijvingen van speed pedelecs voor hun rekening. Goed nieuws is dat alle andere provincies erop vooruitgaan. In totaal zijn er dit jaar nu 10.904 speed pedelecs ingeschreven”, zegt Rylant.

Leveringstermijnen 

Ondertussen dalen de stocks van beschikbare fietsen. Tenzij de vooruitziende fietshandelaar nog voldoende fietsen heeft, moet men rekening houden met leveringstermijnen van weken of zelfs maanden – dit vooral voor de buitenlandse en in het bijzonder de niet-Europese merken. “De Belgische merken proberen hun productie op te drijven, maar ook zij kennen problemen indien zij afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers voor bepaalde onderdelen. Gelukkig zal een aanzienlijk aantal fietsen de volgende weken nog een eigenaar kunnen vinden”, luidt het.

WebDIV 

Ook de aanhoudende weigering van FOD Mobiliteit om het digitale platform WebDIV voor de inschrijving van speed pedelecs open te stellen, blijft een rem zetten op de verkoop aan bedrijven en de verdere groei van dit segment.

Particulier en bedrijf/leasing

Door de terugval van het aantal leasing speed pedelecs, blijft nipt meer dan de helft van alle speed pedelecs dit jaar ingeschreven door particulieren (52,5 %) terwijl het aandeel leasing zakte naar 30,7 %. Op enige afstand volgen de inschrijvingen op naam van een bedrijf, goed voor 16,8% van het totaal.

Traxio 

TRAXIO is de mobiliteitsfederatie en vertegenwoordigt ruim 9.800 werkgevers in de 3 gewesten die actief zijn op het gebied van de verkoop en reparatie van nieuwe en tweedehandswagens, motoren, fietsen, carrosserie, banden, brandstoffen en dergelijke.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer