Patrick en Simon van Sonar Patrick en Simon. Foto: jdw

Patrick (54) en Simon (32) openen antiekzaak Sonar

Patrick Dubois en Simon Mertens, beiden uit Zemst en actief in antiek, vintage, design en kunstvoorwerpen, openden een toonzaal aan de Tervuursesteenweg in Elewijt. Zo willen ze hun aanbod letterlijk in de vitrine plaatsen. Vanuit Sonar speuren ze nu naar lokaal en internationaal antiek.

 

Patrick (54) is al een ‘antieke’ rot in het vak met dertig jaar beroepsactiviteit op het telraam. Vroeger, dat is voor hem de jaren negentig en de jukebox. Simon (32) verzamelde militaria maar heeft nu ook een ruimere interesse in wat als oud omschreven wordt. Ze bundelen nu de krachten in Sonar. Een antiekzaak in het landelijke Elewijt is op zich al een rariteit onder de sterk krimpende kleinhandel. “Ik passeerde hier vaak en deze oude kacheltoonzaal Van Haesendonck met grote uitstalramen stond met stip op mijn verlanglijst om er onze zaak in onder te brengen. Toen ze vrijkwam hebben we niet geaarzeld”, zegt Patrick.

Internationale impulsen

Vanuit Sonar sturen ze lokale en internationale impulsen uit in hun zoektocht naar mooie oude objecten, want die liggen nog overal stof te vergaren en zijn nog altijd gewild, zelfs op de internationale markten.

 

Sonar
Foto: jdw

“We kopen veel dingen rechtstreeks bij particulieren”, vult Simon aan. ”Heel wat mensen hebben dingen in huis die ze omschrijven als oude rommel: stukken die ze uit emotionele overwegingen bewaren en die ergens verloren opgeborgen liggen, gedemodeerde meubels, schilderijtjes en kunstvoorwerpen, vintage, porselein, kristallen luchters en rariteiten uit erfenissen tot complete inboedels. Ze kunnen niet inschatten of ze enige waarde hebben. Na verloop van tijd worden ze dan maar afgevoerd naar de Kringloopwinkel of het containerpark. Wij kunnen aanvoelen en inschatten of deze stukken nog gewild zijn en we kunnen ze ook eerlijk taxeren voor de eigenaars. Een win-win situatie voor beiden.”

De ambities van Patrick en Simon reiken internationaal. “Dat gaat via de digitale netwerken maar ook via fysieke verkoop in de toonzaal in Elewijt of via een gespecialiseerd veilinghuis. Op de antiekmarkt in Tongeren hebben we een vaste standplaats waar we vooral spullen verkopen die niet passen in ons aanbod in Elewijt. Wij staan open voor alle klanten, zowel particulieren als handelaars die zich bezighouden met export. België staat trouwens bekend als een echt Mekka voor Aziatische handelaars in antiek. Bruikbare meubeltjes met karakter en authentieke patine, daar zijn kenners gek op.”

Zelf aanbieden

“De deur van de Sonar-toonzaal staat altijd voor iedereen open. Wie iets in de aanbieding heeft kan ons contacteren maar evengoed zelf langskomen met het voorwerp. Wij schatten het meteen en handelen het correct af.”