LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – Uit de enquêteresultaten van het nieuwste UNIZO-rapport over de nijpende krapte op de arbeidsmarkt, blijkt dat 42% van de KMO-werkgevers al minstens één lopende vacature zonder gevolg heeft stopgezet “omdat er toch geen geschikte kandidaten op reageerden.” Volgens Unizo wreekt zich dat op een dag en dreigt een epidemie van burn-outs bij werkgevers en werknemers.
Maar liefst 84% van de ondervraagde KMO’s ervaart in het algemeen grote problemen bij het vinden van bijkomend personeel. Een aspect dat daarbij vaak onderbelicht blijft, is de enorme druk die het zet op de betrokken werkgevers en hun onderbezette personeelsploeg. Zo ziet 60% van de werkgevers geen andere mogelijkheid dan zelf extra uren kloppen om het werk gedaan te krijgen. Waar het gaat om KMO’s met al een aantal medewerkers, moeten ook die in 51% van de gevallen noodgedwongen een tandje bijsteken.
Epidemie van burn-outs
“Ondernemers moeten alsmaar meer ‘stretchen’ om hun zaak draaiende te houden”, zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. “Je kan dat een tijd volhouden, maar uiteindelijk wreekt zich dat en dreigen we af te stevenen op een epidemie van burn-outs, bij de KMO-werkgevers, en hun medewerkers.”
Vergrijzing en conjunctuur
Ook de Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt staat onder druk. We scheren hoge toppen, want het aantal vacatures breekt de laatste jaren alle records. Het aantal werkzoekenden daarentegen daalde in dezelfde periode. De achterliggende redenen voor deze dynamiek op de arbeidsmarkt zijn divers: de vergrijzing: de babyboomgeneratie treedt uit, jongeren studeren langer en de conjunctuur: de economie groeit en het aantal jobs stijgt.
Gewest overschrijdende samenwerking
De werkzaamheidsgraad bedroeg in 2016 (meest recente cijfer) 73.3% voor de 20 tot 64-jarigen. Hier doen we het minder goed dan West- en Oost-Vlaanderen (respectievelijk 74.8% en 73.9%). In het Brussels Hoofdstedelijk gewest bedraagt die 52.8%. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel schuift daarom volgende prioriteiten naar voor: laat VDAB, FOREM en Actiris intenser samenwerken en er moet meer worden geïnvesteerd in mobiliteit: een betere bereikbaarheid van bedrijven -onder meer met het openbaar vervoer en de fiets- is volgens UNIZO eveneens essentieel om meer mensen op de werkvloer te krijgen. In die context pleit Unizo ervoor snel werk te maken van de voltooiing van het Gewestelijk Expresnet rond Brussel.