croccantino sophie vanslype Foto: scl

Populair ijssalon sluit na 35 jaar de deuren, eigenares heeft al plannen voor volgende zaak

Het einde van een stevig hoofdstuk in het leven van Sophie Vanslype (48). De eigenares van de Croccantino in Veltem-Beisem sloot eind december definitief de deuren, tot teleurstelling van iedere liefhebber in de omgeving. De ijsjes vlogen nog over de toonbank. “Elke klant vroeg hetzelfde: waarom?” zegt Sophie. “Na 24 jaar ijs maken en twee operaties was het gewoon tijd voor iets anders.”

IJszaak Croccantino in Herent is niet meer. De ijszaak op de Brusselsesteenweg, met ooit ook vestigingen in Leuven, was alom geliefd in de regio. 35 jaar geleden stampten de ouders van Sophie de zaak uit de grond. Deze zondag stond Sophie de laatste keer achter de toog van Croccantino. “Een heel raar gevoel”, zegt ze. “Het was nog een drukke kerstperiode, met zelfs bestellingen uit Duitsland en de Verenigde Staten. Zondag waren we enkel nog open om bestellingen af te halen, want het ijs was de dag ervoor al uitverkocht. Er zijn dus toch wat mensen teleurgesteld naar huis vertrokken.”

Het waren niet de enige ontgoochelde reacties die Sophie heeft gekregen. “Elke klant vroeg hetzelfde: Waarom? Geen gekke vraag, want de zaak draait nog altijd heel goed. Maar het is tijd voor iets anders. Het werd fysiek wat zwaar door operaties aan mijn hand en schouder. Dat begrepen de mensen wel, en zo kreeg ik nog veel gelukwensen voor de toekomst.”

Geen grote vakantie voor Sophie, want die toekomstplannen liggen al helemaal klaar. “Ik ben al volop bezig met machines te verkopen”, zegt ze. “Daarna begin ik de zaak af te breken en weer op te bouwen. Tegen de lente is iedereen welkom in mijn nieuwe zaak, kleiBAR. De huidige winkel wordt een kleine bar met ook wat zoetigheden te koop. Denk maar aan een warme wafel, een milkshake of zelfs een bolletje ijs. Maar het concept verandert: klanten eten zittend hun ijsje op, met maximum vijf tafeltjes. Die grote drukte moet niet meer.”

In de familie

Het tweede en voornaamste deel van het concept is een keramiekatelier. “Dat is sinds enkele jaren echt een passie”, zegt Sophie. “Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding in de Leuvense academie, en ik ben helemaal verkocht. KleiBAR wordt een co-atelier, zodat andere artiesten ook een plek hebben met ovens en de nodige infrastructuur. Daarnaast komen er ook workshops.”

De naam en bijhorende recepten van Croccantino gaat Sophie niet verkopen. “Die blijven in de familie”, zegt ze. “Ik geloof niet in de zaak over te laten. Onze vestigingen in Leuven zijn ook overgenomen, maar waren binnen het jaar failliet. Je naam en recepten kan je verkopen, maar de ervaring en het gevoel van een zaak niet. Croccantino was een totaalconcept van vriendelijk personeel, een mooi interieur en twintig verschillende smaken. Daar zou ik niemand anders mee vertrouwen. Maar de naam en de recepten blijven in de familie. Wie weet willen mijn kinderen ooit nog ijs verkopen.”