De brand verwoestte 2 jaar geleden grotendeels de site.

Realco start heropbouw afgebrande site

LOUVAIN-LA-NEUVE -  Biotechbedrijf Realco, uit Louvain-La-Neuve, is maandag gestart met de heropbouw van haar site die dag op dag twee jaar geleden door een accidentele brand werd verwoest. In 2023 moet de nieuwe fabriek klaar zijn. 

 

In de nieuwe fabriek, waar hygiëneoplossingen op basis van enzymen worden gemaakt, zal de productiecapaciteit worden verhoogd tot ongeveer 10 miljoen liter per jaar, klinkt het. Er is ook nog potentieel voor twee nieuwe productielijnen in de toekomst.

Het rendement en de veiligheid zullen verbeteren door de hervorming van inkomende en uitgaande stromen. Het gebouw krijgt ook extra isolatie, waardoor het energieverbruik met factor 3 à 4 zal dalen. Op het dak komen er fotovoltaïsche panelen die stroom zullen produceren voor de kantoren en de fabriek. Er zijn eveneens verschillende bassins voorzien om regenwater op te vangen en te behandelen (tot 250 m3), om het ook te kunnen gebruiken als grondstof voor de productie.

"De reden waarom we de werkzaamheden twee jaar na de brand beginnen, is omdat we de ambitie hadden om op een duurzame en visionaire manier te herbouwen", legt Philippe Demyttenaere, productiemanager bij Realco, uit. Realco telt meer dan 50 werknemers. De brand van twee jaar geleden was gedekt door de verzekering en ook de historische aandeelhouder - de Waalse investeringsmaatschappij SRIW - bood hulp aan.

Een deel van de activiteiten kon de voorbije jaren worden voortgezet op de site in Louvain-la-Neuve. Daarnaast werd ook een beroep gedaan op externe infrastructuur.