Nieuws Vlaams Brabant ROM-koffie erkend als streekproduct

ROM-koffie erkend als streekproduct

ROM-koffie erkend als streekproduct

ROM-koffie-probat ROM-koffie uit Boortmeerbeek is één van de drie nieuwe producten die door de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten van de VLAM zijn erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.

De beoordelingscommissie houdt elk jaar drie erkenningsrondes. De ingezonden erkenningsaanvragen worden in januari, mei en september onder de loep genomen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM.

Zaakvoerster Lutgarde Paeps van Koffiebranderij Rom is uiteraard tevreden met de erkenning. “We zijn heel blij en fier dat onze Mokka Dessert en onze Caramba erkend zijn als streekproduct. Die maken we van bij de start van ons bedrijf in 1967 hier in de streek. We werken wel niet met producten van eigen bodem, maar we bieden wel degelijk een toegevoegde waarde. We krijgen de koffiebonen groen binnen en mengen ze zelf. Dan volgt ons unieke brandingsproces. We branden de bonen traag, op een artisanale manier, zodat de aroma’s optimaal tot ontwikkeling kunnen komen. Het branden wordt ook tijdig stopgezet. De bonen worden mild geroosterd en niet te hard gebrand, zodat de koffie zeker niet bitter is. Hij is licht verteerbaar en wordt daardoor zeer geapprecieerd.”

 Koffiebranderij Rom, genoemd naar de stichtster van het bedrijf Maria Rom, stelt momenteel vijftien mensen te werk. Lutgarde Paeps nam het bedrijf en de expertise op het gebied van koffiebranden over van haar moeder. “We maken het verschil door de hoge kwaliteit van onze ruwe koffie, 100% Arabica, en door het unieke brandingsproces.”

Het bedrijf levert zowel aan particulieren als aan de horeca en aan bedrijven. “Aan iedereen die lekkere koffie apprecieert. Voor bedrijven leveren we tevens aangepaste machines zodat koffie kan worden gemaakt met verse bonen. Koffie is hip en consumenten eisen kwaliteit. Daar hebben wij de juiste oplossingen voor.”

De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten ziet zeker nog mogelijkheden voor meer erkenningen en doet een oproep naar de producenten om hun kans te wagen. De criteria waaraan moet worden voldaan vindt u hier. (Leen De Moor)

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.