staking bij AB Inbev. Foto if staking bij AB Inbev. Foto if

Staking bij AB InBev gaat voort in Leuven en Hoegaarden, productie in Luik weer gestart

De staking bij bierbrouwer AB InBev wordt vrijdag voortgezet in de fabrieken van Leuven en Hoegaarden. Dat melden vakbonden ACV en ABVV.  Ook Brouwerij Bosteels in Buggenhout (Oost-Vlaanderen) is vrijdag ook dicht. In Luik is de productie opnieuw opgestart.

Donderdag zijn de verschillende vakbonden een staking gestart bij de bierreus. Op de sites in Leuven, Hoegaarden en Luik bleven de deuren gesloten en lag de productie volledig stil. Intussen is het personeel van de brouwerij in Luik, waar het Jupiler-bier gebrouwen wordt, weer aan de slag gegaan, maar in Leuven en Hoegaarden liggen de werkzaamheden nog steeds stil.

Vrijdag is ook brouwerij Bosteels, waar de bieren Karmeliet en Kwak geproduceerd worden, dicht, en zijn alle depots van het land gesloten. "Dat betekent dat er vandaag geen bier wordt geleverd aan cafés", vertelt ACV-vakbondssecretaris Sander Mouton. "Als een cafébaas dan niet veel stock op overschot heeft, zou de consument het kunnen voelen."

Aanleiding voor de staking zijn moeizame onderhandelingen tussen de directie en vakbonden over de loon- en arbeidsvoorwaarden, die elke twee jaar plaatsvinden, en de werklast op verschillende plekken. De vakbonden willen de maximale koopkrachtpremie die de regering mogelijk heeft gemaakt, willen dat recurrente premies mogelijk zijn en vragen meer garanties op werkbaar werk. Tegelijk hekelen de bonden de "gebrekkige investeringen in personeel en infrastructuur".

"Er vinden vandaag nog enkele stakingen plaats", bevestigt de directie van AB InBev schriftelijk, "maar de actie is niet meer breedgedragen. Werkwilligen hebben ondertussen ook toegang en kunnen aan het werk."

Volgende week vrijdag staat een nieuwe vergadering gepland tussen directie en vakbonden. "We hopen via constructief overleg deze situatie snel op te lossen", schrijft de directie nog. "We stellen alles in het werk om de impact voor onze klanten tot een minimum te beperken.”