Foto: if

DOSSIER. Tien jaar geleden zeiden Johan en Kathleen hun thuisstad vaarwel om een B&B te beginnen in de Provence: “Niet te onderschatten, maar we zouden het zo opnieuw doen”

TIENEN, CABASSE - Kathleen Denruyter (50) en Johan Begine (51) zeiden tien jaar geleden Tienen vaarwel om een B&B op te starten in het zuiden van Frankrijk. Het koppel komt in de winter wel nog afgezakt naar België, waar Johan professioneel actief is en waar hun twee kinderen studeren en werken. “Mochten we het opnieuw kunnen doen, wetende wat we nu weten, zouden we niets willen veranderen”, zeggen Kathleen en Johan.

“Al van in mijn kindertijd kwamen we met de familie naar de Côte d’Azur”, vertelt Kathleen. “Zo heeft de microbe me te pakken gekregen en op mijn beurt heb ik die doorgegeven aan mijn echtgenoot Johan. Na zeven jaar in de Ardèche gewoond te hebben, waar Johan voor een Belgische firma tewerkgesteld was en ikzelf een B&B uitbaatte, bleef het steeds kriebelen om meer zuidelijk te gaan, dichter bij de zee en meer in de buurt van iconische plaatsen als Aix-en-Provence, Saint-Tropez en de Gorges du Verdon. Elke vrije vakantie zakten we af naar daar om deze prachtige streek verder te ontdekken.”

LEES OOK. DOSSIER ondernemen in het buitenland: techbedrijf of bakker, je neemt maar beter deze lessen in acht

In juni 2010 kregen Kathleen en Johan een mailtje van een immokantoor in de Var, een van de departementen van de Provence. “Er was een mogelijk gepast terrein voor onze B&B gevonden”, zegt Kathleen. “Het was een spannende rit van drie uur naar daar. En zo kwamen we terecht in Cabasse, een piepklein maar zo charmant dorpje waar de tijd stil was blijven stilstaan. Eenmaal op het terrein gekomen, waren we dan ook meteen verkocht. Dit was het, onze droomplek.”

Maar er bleek nog wel werk aan de winkel. “We hadden bovendien heel wat problemen met een aannemer die later een meesteroplichter bleek te zijn”, vertellen Kathleen en Johan. “Daarop hebben we de volledige bouw op ons genomen. Dag en nacht hebben we twee jaar lang voor onze droom gewerkt. In 2013 was het dan eindelijk zover. De deuren van MaisonC konden opengaan. Vandaag staan we tien jaar verder en zijn we veel prachtige herinneringen rijker. Om dit samen met onze gasten te vieren, krijgt iedereen die tot in mei boekt met vermelding ‘Nieuwsblad’ bij aankomst een heerlijk wijntje uit de streek.”

LEES OOK. Tuindecoratie, ananaswijn en luxe guesthouse: alles gefinancierd, maar opbrengst is voor Thaise familie

Kathleen en Johan werken nog elke dag keihard aan hun droom. “Veel mensen onderschatten het en denken dat je een hele zomer op vakantie bent. Maar dat is voor dromers die een B&B willen beginnen een luchtbel die ik helaas moet doorprikken. Zeker op dit ogenblik is het niet makkelijk. Na twee zware coronajaren, de energiecrisis en de stijgende voedingsprijzen hebben we de afgelopen jaren veel collega’s zien verdwijnen. Hopelijk staat ons toch nog een mooie toekomst hier te wachten en mogen we nog veel mensen een fijne vakantie bezorgen. we zijn er echter van overtuigd dat er ons, dankzij de passie voor onze B&B, toch nog een mooie toekomst staat te wachten en dat we nog veel gasten een onvergetelijke vakantie gaan bezorgen.”

LEES OOK. Onderneemster Evelyn Stremersch (39) ruilde de kerktoren van Kemzeke voor de Burj Khalifa in Dubai: “Hier willen ze altijd nummer 1 zijn”