De suikerprijs staat op het laagste niveau sinds vele jaren. Dat is een gevolg van het overaanbod op de markt en het wegvallen van de Europese suikerquota. Anderzijds kennen de suikerbieten in ons land dit jaar een topopbrengst. Dat zegt Guy Paternoster, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker in Tienen, de grootste suikerproducent van het land.
Op de laatste dag van de bietencampagne was de opbrengst voor Tiense Suiker heel hoog. Per vierkante meter leverde een teelt suikerbieten 1,7 kilogram suiker op. “Een uitstekend jaar”, zegt Paternoster over de campagne, de eerste sinds het wegvallen van de Europese suikerquota.
Tegelijk is suiker extreem goedkoop. Op de wereldmarkt wordt 300 euro per ton suiker betaald. Dat levert een Europese suikerprijs op van 400 euro per ton. “Dat is erg laag in vergelijking met de voorbije jaren. Een jaar geleden werd in Europa 500 euro per ton betaald. Vijf jaar geleden was dat nog 700 euro”, stelt de topman van Tiense Suiker, onderdeel van de groep Südzucker.
Export
Die lage prijs is het gevolg van het grote suikeraanbod op de markt, afkomstig van onder meer Brazilië, Thailand en Indië. De vraag naar suiker blijft wel hoog en steeg het voorbije jaar zelfs met twee procent. Het wegvallen van de quota betekent meer volatiliteit voor de Europese bietentelers, die door de lagere prijs dus minder rendement zullen hebben.
“Dat is geen goed nieuws voor onze landbouwers. Toch blijven suikerbieten een aantrekkelijke oogst. Ze hebben meer opbrengst en door het wegvallen van de quota kan ook meer worden geëxporteerd. Meer dan de helft van de productie is bestemd voor export.”
Tiense Suiker is met twee fabrieken in Tienen en Wanze goed voor jaarlijks 600.000 tot 700.000 ton suiker.