bpost Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Transportsector wil opsplitsing bpost

UPTR, de organisatie die de belangen van bedrijven in de transport- en logistieke sector behartigt, pleit voor de opsplitsing van bpost. Het postbedrijf zou moeten vervellen tot een publieke entiteit voor de universele dienstverlening, terwijl de logistieke en pakjesleveringsdiensten als een private speler verder zou moeten gaan. Dat bericht L'Echo donderdag.

De sectorfederatie is vooral bezorgd om de plannen van bevoegd minister Petra De Sutter om een wettelijk minimumloon in te voeren voor pakketbezorgers. Dat zou volgens UPTR een duidelijk voordeel opleveren voor bpost. “Bpost betaalt lagere salarissen dan privébedrijven. De groep heeft een concurrentieel voordeel dat nog versterkt zou worden als het principe van een minimumloon in wet zou worden omgezet”, zegt secretaris-generaal van UPTR, Michaël Reul.

Aangezien bpost ook andere voordelen geniet, zoals een btw-vrijstelling, zou de opsplitsing van de activiteiten en een privatisering van de pakjestak een gelijker speelveld kunnen creëren, luidt het.