Belgian Buld Awards 2024 Foto: Instagram - palindroom_content

Twee Leuvense bedrijven vallen in de prijzen op Belgian Building Awards

Op BATIBOUW werden maandag de Belgian Building Awards uitgereikt. Onder de winnaars ook twee Leuvense bureaus:  Miss Miyagi kreeg de meest prestigieuze award, namelijk de pioneer award voor hun inzet rond herbestemmingen. Fijn architectuur en Anne-Valerie de Meulenaere wonnen de private house award voor hun eigen woning in Kessel-lo, een bijzonder project waarbij een oude modernistische villa werd opgebouwd tot twee wooneenheden, cohousing op kleine schaal.

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door Architecture Workroom Brussels, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, pionierswerk verricht en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit, en zelfs onze hele maatschappij, ten goede zal komen.

Voor deze categorie kon men zich niet kandidaat stellen. Het was de jury zelf die op zoek ging naar interessante kandidaten en een winnaar. Laureaat van deze editie is de Leuvense vastgoedontwikkelaar Miss Miyagi, die zich specialiseert in de ontwikkeling van innovatieve projecten met een maatschappelijke meerwaarde.

Private house award

Fijn architectuur en Anne-Valerie de Meulenaere gingen dan weer met de private house award aan de haal. Die prijs wordt uitgereikt aan eengezinswoningen opgeleverd in 2022 of 2023 in België of in het buitenland als ze ontworpen zijn door een architect met een kantoor in België

Wat uitleg over de laureaat. In de jaren 60 werd het park tussen de Koetsweg en de Heideberg in Kessel-Lo verkaveld tot een woonwijk. De royale villa, die architect Georges E. Vranckx ontwierp voor een dokter en zijn gezin, is overdreven groot.

Twee jonge gezinnen besloten om het pand te verbouwen tot een kleinschalige cohousing waarbij inkomhal, kelder en parktuin gedeeld worden. Door de ongebruikelijke typologie van twee identieke paviljoenen, verbonden door een glazen hal, leent het gebouw zich voor een eenvoudige opdeling. Het opzet was om twee woningen te creëren die passen binnen het totaalontwerp. Ze ademen dezelfde sfeer uit en zijn op elkaar ingespeeld, elk met hun eigen accenten en oriëntatie.