ECONOMY AGEAS CEO DE CUYPER Ageas CEO Hans De Cuyper. Foto: DIRK WAEM

Verzekeringsmaatschappij Ageas in trek op de beurs, na overname van aandelen door BNP Paribas

Het aandeel van de Belgische verzekeraar Ageas, gevestigd in Sint-Joost-ten-Node, is maandagochtend in trek op de beurs van Brussel. Het koerste ongeveer 3,4 procent hoger, tot het hoogste peil in meer dan een jaar. De handel lag zeven keer hoger dan gemiddeld, berekende Bloomberg. Ageas is daarmee maandagochtend de sterkste stijger in de Bel20-index.

Afgelopen weekend raakte bekend dat de Franse grootbank BNP Paribas het belang van het Chinese Fosun in de verzekeraar heeft overgenomen. De Fransen worden met ongeveer 9 procent de grootste aandeelhouder van Ageas. Van de analisten die Ageas volgen, zijn er negen die een koopadvies hebben uitgebracht, tegenover drie die aanraden om het aandeel te verkopen en twee om het te houden.

De intrede van BNP Paribas in Ageas betekent een weerzien tussen partijen die al aan zet waren tijdens de financiële crisis van 2008. Ageas, het vroegere Fortis, moest tijdens de financiële crisis gered worden. De Belgische overheid kocht toen tijdelijk de Fortis Bank, maar verkocht die daarna aan BNP Paribas. Die maakte er de bank BNP Paribas Fortis van.

Ageas is sinds de reddingsoperatie tot een succesvolle internationale verzekeraar geëvolueerd. Het heeft belangen in Europa en in China. Recent was het nog in de markt om het Britse Direct Line te kopen, maar uiteindelijk borg Ageas die plannen op.

Het aandeelhouderschap van Ageas is altijd een van de meer kwetsbare flanken van de groep geweest. De aandelen zitten internationaal erg versnipperd, met als risico dat de groep in ‘verkeerde’ handen valt. Bij de paar grotere vaste aandeelhouders die Ageas had, zaten vooral Chinese partijen. Daarvan was recent enkel nog Fosun overgebleven. Na de bekendmaking van die aandelen door BNP Fortis steeg het aandeel van Ageas maandagochtend op de Brusselse beurs.