wijnboere Foto: lwh

Vlaams-Brabantse wijnboeren verwachten goede oogst: “Tot 20 procent meer druiven”

Het wisselvallige weer en de natte maand juli hebben nauwelijks gevolgen voor de wijnbouw in de regio. Integendeel, aan de stokken zijn stevige druiventrossen gevormd, wat een mooie oogst moet opleveren. Dat blijkt uit een rondvraag bij de wijntelers. Vanaf dit weekend zet de provincie enkele wijndomeinen in de kijker.

“Wegens de aanhoudende lage temperaturen in het voorjaar is het seizoen dit jaar later dan normaal gestart”, zegt Jos Vanlaer van wijnhoeve De Kluisberg in Assent (Bekkevoort). “Maar dankzij het mooie weer dat erop volgde, is dat verlies ingehaald. De bloeiperiode is heel gunstig verlopen. Dankzij het zonnige weer hebben de bomen veel trossen kunnen vormen. Juli was niet zo gunstig met de vele regen, maar zo hebben de bessen wel veel sap kunnen vormen. De duiven zijn dikker dan normaal.”

“Wij verwachten dit jaar in zowat 20 procent meer druiven te kunnen oogsten”, vervolgt Jos. “Dat geldt niet voor alle soorten in dezelfde mate. Sommige rassen zitten boven dat percentage, andere dan weer iets lager. Als het weer blijft zoals nu, dan kunnen we over ongeveer een maand de eerste rassen beginnen te plukken. Geleidelijk aan komen alle rassen aan de beurt. Tegen einde september, misschien begin oktober zullen alle druiven geoogst zijn.”

Bloemetjes

“Van het koude voorjaar hebben de druivelaars weinig last gehad”, zegt Joris Eeckhout van wijndomein Den Eeckhout in Houwaart (Tielt-Winge), die ook secretaris is van de vzw Houwaartse Wijngaard. “De droge en warme periode was ook geen hinderpaal. Sterker nog, de droogte kwam op het gepaste moment voor de omzetting van de bloemetjes in de vruchtzetting. Dat maakt dat we nog nooit zo’n dikke druiven hebben gehad als nu. De vaststelling geldt voor alle variëteiten. Ze doen het allemaal heel goed. Nu, we zijn er nog niet. Het is belangrijk dat het nu droog blijft. September wordt een cruciale maand.”

“Bij bepaalde soorten, onder meer sirius, hebben wij botrytis vastgesteld”, zegt Lieve Wuyts van wijndomein Liemau in (Houwaart) Tielt-Winge. “Botrytis kan leiden tot rotting in de tros, maar tot nu toe valt het toch wel goed mee. Bovendien doen we aan trosdunning om zo een hogere kwaliteit te verkrijgen. Het effect van botrytis blijft dus beperkt. Bij onze hoofddruif, de johanniter, is daarvan geen spoor te merken.”

“Het valt dit jaar op dat de druiven dikker zijn dan de voorafgaande jaren”, weet Lieve. “We hebben op de juiste momenten mooi weer gehad. Nu, de tweede helft van augustus en de maand september blijft een belangrijke periode. Het is belangrijk dat het weer goed blijft.”

Sprankelend Hageland

Met Sprankelend Hageland zet de provincie Vlaams-Brabant de wijnbouw in de streek in de kijker. In het kader van Sprankelend Hageland stonden zaterdag 19 en zondag 20 augustus Tielt-Winge en Rotselaar in de kijker. De twee gemeenten staan ook op 26 en 27 augustus in de kijker, dan samen met Lubbeek. Ook op 2 en 3 september en 9 en 10 september zijn bezoekers in Tielt-Winge welkom. Het eerste weekend van september zijn ook Holsbeek, Bekkevoort en Schaffen (Diest) erbij op 9 en 10 september ook Leuven.