Gastleraren uit bedrijfsleven Foto: ID/ Lieven Van Assche

Voka steunt Vlaams concept van gastleraren

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert positief op het plan van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om het concept van ‘gastleraren’ in het onderwijs fors uit te breiden en op te waarderen. “We zijn al langer vragende partij om de banden tussen het onderwijs en het bedrijfsleven aan te halen”, klinkt het bij de ondernemerskoepel.

Weyts ontvouwde dinsdag plannen om meer gastleraren uit het bedrijfsleven voor de klas te plaatsen, en om bedrijven de mogelijkheid te geven om werknemers ‘uit te sturen’ naar het onderwijs bij een herstructurering of wanneer het noodzakelijk is om een nieuwe jobinvulling te vinden voor een oudere werknemer.

LEES OOK. Minister Weyts wil samenwerken met de bedrijfswereld om het lerarentekort op te lossen

“Het lerarentekort moet op alle fronten worden aangepakt zodat onze leerlingen goed onderwijs kunnen krijgen”, reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Gastleraren zijn mensen die vandaag in een bedrijf werken, daar expert zijn in een bepaald vakgebied, en straks die kennis ook willen overbrengen aan jonge mensen in onze scholen. Dat kan vandaag al, maar het is nog wat omslachtig. Met de nieuwe regeling wordt dat soepeler.”

Werknemers halftijds of voltijds uitsturen naar het onderwijs, is volgens Voka ook positief voor het bedrijfsleven. “Als wij ons steentje kunnen bijdragen om de kinderen en jongeren vandaag goed te vormen, dan wordt iedereen daar beter van”, klinkt het. “Bij uren in de studie zitten, is niemand gebaat. Al is dit ook geen magische oplossing die het lerarentekort zal wegtoveren. Want ook bedrijven kampen met personeelstekorten.”