Nieuws Vlaams Brabant Waterleau levert sjeiks duurzame waterzuiveringstechnologie

Waterleau levert sjeiks duurzame waterzuiveringstechnologie

Waterleau levert sjeiks duurzame waterzuiveringstechnologie

HAACHT – Waterleau, de Haachtse specialist in milieutechnologie,  tekende een contract voor het ontwerp en levering van een innovatieve waterzuiveringstechnologie voor de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van de stad Taif, 70 kilometer ten zuidoosten van Mekka in Saudi-Arabië. De installatie is momenteel in aanbouw als een Publiek-Private Samenwerking tussen de Saudi Water Partnership Company en een consortium van Spaanse en Saudische aannemers en financiële partners. Over het financiële luik van de transactie wordt niet gecommuniceerd.

De RWZI zal uitgebaat worden door de International Industrial Water Distribution Company (TAWZEA), een projectontwikkelaar en pionier in de watersector in het koninkrijk van het Arabisch Schiereiland, samen met het Spaanse Grupo Cobra. De RWZI zal in eerste instantie het huishoudelijk afvalwater van zo’n half miljoen inwoners uit de dichtstbevolkte delen van Taif verwerken en zal op termijn maar liefst 270.000 kubieke meter gezuiverd water op dagbasis kunnen produceren. Het project past binnen de Saudische National Water Strategy dat als doel stelt een duurzame watersector te creëren tegen 2030, door natuurlijke waterbronnen te beschermen en in een rendabel en toegankelijk wateraanbod te voorzien.

LUCAS

Voor het project in Taif levert het Haachtse Waterleau haar gepatenteerde ‘LUCAS’ technologie aan, die toelaat om de waterzuivering compact te bouwen en met een laag energieverbruik te exploiteren. Recente innovaties op het gebied van slibstructuur en slimme processturing maken Waterleau’s technologie een interessante oplossing voor dergelijke grootschalige projecten. Gelijkaardige projecten staan op stapel in de Saudische steden Buraidah, Tabuk en Medina.

Levering technologie en kennis 

Waar Waterleau in het verleden zelf nog vaak instond voor de bouw van de grote municipale waterzuiveringsstations, kiest zij vandaag bewust voor een aanpak waarbij zij enkel nog technologie en kennis aanlevert.  Bart Goedseels, CEO Waterleau: “Onze zogeheten ‘tech pack’ aanpak zorgt ervoor dat we ons kunnen concentreren op waar we in excelleren: onze innovatieve technologie en proceskennis”. Hiervoor zal Waterleau samenwerken met zorgvuldig gekozen partners die zullen zorgen voor de bouw van de installaties.   De CEO van TAWZEA, Mohammed Halawani, is alvast enthousiast : “Waterleau’s indrukwekkende technologische portefeuille zal ons toelaten om samen te werken en TAWZEA’s ambities waar te maken als marktleider in Saudi Arabië”, zegt Halawani.

Waterleau 

Waterleau is een milieutechnologiebedrijf gespecialiseerd in afvalwaterzuivering, drinkwaterproductie en waterhergebruik. Daarnaast is het Haachtse bedrijf ook actief in luchtzuivering, vergisting van organisch afval en energierecuperatie. De voorbije 20 jaar groeide het binnen deze niche uit tot één van de grotere spelers wereldwijd: enerzijds in de industrie (voornamelijk in de wereld van de voeding en de brouwerijen), maar ook in internationale overheidsprojecten. Waterleau werd opgericht in 2000 en telt vandaag een 500-tal medewerkers wereldwijd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.