130095037_846627169494779_6639833087560976059_n Acerta in Leuven.

Werknemers niet langer verlamd, jobmobiliteit trekt opnieuw aan

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL - Meer dan een derde van de Belgische werknemers overweegt om in de komende 12 maanden een carrièreswitch te maken. Bijna de helft van de werkende Belgen solliciteerde de afgelopen 6 maanden minstens 1 keer. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werknemers. De cijfers tonen aan dat er - na de coronadip in 2020 – dit jaar opnieuw sprake is van een hogere jobmobiliteit op de arbeidsmarkt.

Tijdens de eerste lockdown dook de jobmobiliteit in ons land naar het laagste niveau in 10 jaar. Door de economische onzekerheid gingen werknemers niet (meer) op zoek naar een nieuwe job en klampten ze zich vast aan de baan die ze hadden.

Meer beweging op arbeidsmarkt 

Maar nu komt er terug meer beweging op de arbeidsmarkt, tonen de resultaten van het onderzoek van Acerta en StepStone. 37 % van de Belgische werknemers denkt aan een carrièreswitch binnen het jaar. 1 op 5 denkt daarbij aan een andere functie in een andere sector – een grondige switch dus - en 13 % overweegt over te stappen naar een gelijkaardige job in een andere sector. 4 % denkt na over een verandering van statuut: van werknemer naar zelfstandige, of omgekeerd. 12 % van de Belgen wil het komende jaar niet van functie, maar wel van werkgever veranderen.

Vertrouwen 

Heel wat Belgen blijven ook niet (meer) bij de pakken zitten. 45 % heeft de laatste zes maanden minstens één keer gereageerd op een vacature, een jaar geleden - tijdens de eerste coronagolf - was dat maar 34 %. In het ‘gewone’ jaar 2019 gaf 44 % op het moment van de bevraging aan dat ze de afgelopen 6 maanden minstens één keer gesolliciteerd hadden. We zitten vandaag dus opnieuw op hetzelfde peil. De meesten zijn overigens erg optimistisch over hun kansen op een nieuwe job: 46 % verwacht nu snel een andere, minstens evenwaardige job te zullen vinden als ze daarvoor zouden gaan.

Nele Ronsmans, experte talent & ontwikkeling: “Bedrijven kunnen er best alert voor zijn dat medewerkers niet verlamd zijn door onzekerheid en dat zij hun kansen elders durven wagen. Bedrijven zullen waakzaam moeten zijn om hun beste talenten te behouden. Een goed begin is transparante communicatie, over bijvoorbeeld thuiswerk en over de mogelijkheden om nieuwe uitdagingen te krijgen. De meeste medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn na een coronajaar”, zegt Nele Ronsmans.

Thuiswerk 

Thuiswerk is door corona bovendien een belangrijk thema geworden bij sollicitaties: 58 % van de werknemers houdt er rekening mee bij de keuze van een nieuwe werkgever. “Opvallend én iets om rekening mee te houden: medewerkers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken, solliciteerden meer (68%) dan zij die wel die kans kregen (30%). Degenen die tijdens de coronacrisis vaak naar kantoor moeten, overwegen ook vaker een switch van sector (63% tegenover 44%). Bedrijven weten dus waarop ze moeten inzetten, ook na corona. De hybride werkvorm, een combinatie van thuiswerk en werk op kantoor, is de toekomst”, luidt het nog.

Meer doen voor zelfde loon 

Tot slot een laatste opvallende vaststelling uit het onderzoek: de Belg is bereid door de coronacrisis extra inspanningen te leveren voor zijn werkgever tegen hetzelfde loon. 62% van de bevraagden in het onderzoek geven dit aan.