Het Lekkere Westen 24

205 chefs promoten West-Vlaamse gastronomie

BRUGGE - Het provinciebedrijf Westtoer presenteert de achtste editie van ‘Het Lekkere Westen’ waarin 205 chefs de gastronomische troeven van West-Vlaanderen presenteren. Meer dan ooit zijn lokaal en duurzaam de centrale thema’s. Ook de streekproducenten en tal van lekkere adressen zijn de sterkhouders van het West-Vlaamse culinair landschap. “West-Vlaanderen blijft dé gastronomische topprovincie", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. "Het Lekkere Westen brengt de culinaire troeven samen van de vier regio’s en Brugge. De hedendaagse chefs zijn ambassadeurs en vertellen een authentiek verhaal”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Met 29 Michelinsterren en 190 restaurants met een Gault&Millau-notering vertelt West-Vlaanderen een bijzonder culinair verhaal. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De culinaire rijkdom van West-Vlaanderen is groot. De West-Vlaamse chefs zijn toonaangevend. Ze bewijzen hoe een authentieke aanpak met aandacht voor lokale troeven een meerwaarde betekent voor het toeristisch imago van een regio."

Brugge, Kortrijk, Ieper, Kust

De 205 chefs uit Brugge, het Brugse Ommeland, de Kuststreek, de Leiestreek en de Westhoek zijn geselecteerd door Westtoer en Horeca West-Vlaanderen. De selectie telt 45 nieuwe adressen.
De nieuwkomers (17) in Brugge en omstreken zijn Preus, Chagall, Cantine Copine, Réliva, Zuid 55,
’t Gezelleke, Bistro Chrithie’k, La Tâche, Willem Hiele (Oudenburg), Côté Préféré (Jabbeke), Mout (Damme), Maïsterplan (Damme), De Mess (Damme-Sijsele), De Goedendag (Lissewege), Diner sur Terre (Torhout), Ten Voute (Loppem), en ’t Apertje (Sint-Kruis).

De kustregio presenteert een selectie van elf nieuwe chefs voor Het Lekkere Westen: Lusitania (Oostende), Nils (Koksijde-Oostduinkerke), The Eatery (Koksijde-Oostduinkerke), Casanova (De Haan), Pavillon du Zoute / Pavillon Terre-Mer (Knokke-Heist), Brasserie David (Oostende), Estaminet de Peerdevisscher (Koksijde-Oostduinkerke), Julien (Nieuwpoort), Bistronomie Eglantier (Koksijde-Oostduinkerke), Café du Parc (Oostende) en Bistro Partizaan (Nieuwpoort).

De Leiestreek telt zeven nieuwkomers: Nast (Izegem), De Garage (Kortrijk), Hula (Heule), Vividu (Harelbeke), Maison Noire (Izegem), restobar Verne (Roeselare) en Pauline (Kortrijk)
Ook de Westhoek onderscheidt zich met tien nieuwe adressen: Klei (Ieper), Béus (Zonnebeke), Noek (Veurne), de Sarlinde (Heuvelland), de Pastorant (Veurne-Booitshoeke), hashtag Food (Diksmuide), Monsieur Beurre (Houthulst-Merkem), de Boucherie (Houthulst), Vinke (Heuvelland) en De Drie Ridders (Alveringem)

Nieuw in 2024: cafés van Het Lekkere Westen

De nieuwe Lekkere Westen-gids bundelt alle geselecteerde chefs en adressen per West-Vlaamse regio. De gids is gratis te verkrijgen bij alle Lekkere Westen-chefs en binnenkort te koop op de webshop van Westtoer: https://shop.westtoer.be

Dit jaar nog wil Westtoer ook een selectie met West-Vlaamse cafés aan bod laten komen in de communicatie over het Lekkere Westen.
Info: www.visitwestvlaanderen.be/hetlekkerewesten