Vacal

Bart De Langhe maakt zijn diep gekoesterde ondernemersdroom waar

GULLEGEM - Hij heeft er lang van gedroomd, en nu is het zover. Bart De Langhe werkte al een leven lang voor een baas (Boal, Libeltex, Mulder Natural), maar hij wilde vooral zelfstandig ondernemer zijn. Recent wist hij de hand te leggen op een mooie KMO: het Gullegemse Vacal, dat kampte met een opvolgingsprobleem. Het Kortrijkse OBA, specialist is het bemiddelen bij overnames, begeleidde het proces met bravoure en tot voldoening van verkoper én koper.

Vacal is gespecialiseerd in installaties van slagbomen voor beveiliging en/of toegangscontrole op bijvoorbeeld parkings. De productie gebeurt integraal in Gullegem, waar een zestal personen werken. Vacal is vooral actief in eigen land en -via een verdeler- deels in Nederland. In België wist het gedurende al die jaren reeds 1.800 installaties aan de man te brengen, een bewijs van kwaliteit van de producten en de dienstverlening.

Philippe Vandierendonck startte de zaak op in de jaren negentig. Nu hij op tram 6 rijdt was het tijd voor continuïteit. Gezien zijn twee dochters geen interesse hadden in de opvolging binnen het familiebedrijf (ééntje woont er in Australië) werd er uitgekeken naar een eventuele derde koper. Bart De Langhe, technisch ook voldoende geschoold als ingenieur elektromechanica, bleek de ideale man. Hij investeerde zelf 30 procent in het financieren van de overname. "Ik heb al die jaren geld aan de kant gelegd om mijn droom waar te maken", vertelt De Langhe die aan zijn 38e de grote sprong voorwaarts maakt. "Mijn schoonvader hielp zorgen voor de andere middelen, zodat we zelfs niet bij de bank moesten langs gaan."