Nieuws West-Vlaanderen Britse private equity fonds Charterhouse wil zijn aandeel in Cooper-Vemedia verkopen

Britse private equity fonds Charterhouse wil zijn aandeel in Cooper-Vemedia verkopen

Britse private equity fonds Charterhouse wil zijn aandeel in Cooper-Vemedia verkopen

KORTRIJK – Het machtige Britse private equity fonds Chartehouse wil af van zijn participatie in Cooper-Vemedia, waar de Kortrijkse ondernemer en investeerder Yvan Vindevogel destijds de meerderheid in had en waar hij vandaag nog altijd 10 procent van de aandelen onderschrijft. Dat kon Made in West-Vlaanderen vernemen. De verkoop van het aandelenpakket door de Britten zou goed zijn voor een deal van 2 miljard euro, geen klein bier dus. Cooper-Vemedia wordt door marktanalisten wel eens het kleine broertje genoemd van Omega Pharma (dat destijds ook door Yvan Vindevogel werd gesticht).

Cooper-Vemedia is in de eerste plaats een specialist in OTC-middelen (over the counter-geneesmiddelen ofte geneesmiddelen zonder voorschrift), die 50 procent van de portefeuille uitmaken. Verder bevat het aanbod van Cooper-Vemedia ook nog cosmeticaproducten, vitaminesupplementen en medische hulpmiddelen. Met 300 verschillende merken, waaronder een aantal blockbusters, kan Cooper-Vemedia een aantrekkelijke prooi zijn voor investeerders. De zwaartekracht van het dossier wordt niet alleen aangetoond door het prijskaartje dat er aan vast hangt (2 miljard euro) maar ook door het feit dat het gereputeerde Rotschild & Co wordt ingeschakeld om het pad te helpen effenen.

Cooper-Vemedia is destijds groot geworden onder de vleugels van Yvan Vindevogel. In april 2018 zorgde Vindevogel nog voor een stunt door twaalf OTC-producten van het Franse merk Sanofi toe te voegen aan de portefeuille. Het ging toen onder meer om producten in de dermatologie, in de wellbeing en in de oogverzorging. De producten in kwestie worden wereldwijd verkocht. Volgens Vindevogel waren de nieuwkomers erg complementair aan het alreeds bestaande aanbod. De deal met Sanofi kwam toen tot stand mits de medewerking en de inbreng van het Londense private equity huis Charterhouse Capital Partners. Het is deze laatste speler die nu de stok in het hoenderhok wil gooien.

Bij Cooper-Vemedia werken om en bij de 700 mensen voltijds. Het OTC-bedrijf is uitgegroeid tot een onafhankelijke internationale speler waar niemand nog kan naast kijken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.