CEO’s 4 Climate met ADCroo

CEO’s 4 Climate geven startschot

WAREGEM - De nieuw opgerichte beweging CEO’s 4 Climate heeft zijn kick-off meeting georganiseerd. De leden, een netwerk van ondernemers, willen de  klimaatopwarming tegengaan. Zij zien de klimaatopwarming als een probleem dat oplosbaar is. Meer zelfs: ze zien de oplossing als een kans voor hun bedrijf.

Roland Maes, ondernemer en initiatiefnemer van CEO’s 4 Climate, is de drijvende kracht achter het verhaal. “Klimaat is een heel groot probleem maar het is oplosbaar en het oplossen is een kans voor bedrijven van hier.”

De kick-off was een talkshow, live gestreamd. Diverse vooraanstaande experts en ondernemers waren aanwezig. Aan de gesprekstafel zaten Alexander de Croo, Pieter Boussemaere, Hans Maertens (Voka) en Danny Van Assche (Unizo). Daarnaast waren verschillende ondernemers te gast. Astronaut Frank De Winne volgde online mee vanuit het ESA in Keulen.

De talkshow werd op gang getrokken door Frank De Winne (ESA): “Wat wetenschappers al jaren voorspellen over het klimaat, ziet er niet goed uit", zei hij. "Helemaal niet goed. Als we houden van de Aarde zoals we ze nu kennen, als we onze thuis in stand willen houden, dan moeten we met zijn allen nu ingrijpen. Ik steun het initiatief CEO’s 4 Climate niet alleen, ik geloof er ook in. Want als ondernemers en astronauten iets gemeen hebben, dan is het wel hun doorzettingsvermogen.”

Urgent probleem

Uit alle gesprekken kwam één duidelijke en ook een gemeenschappelijke boodschap naar voor: het klimaatprobleem is uiterst urgent, ondernemers staan klaar om de uitdaging aan te gaan en verwachten van de overheid een duidelijk kader waarbinnen ze aan de slag kunnen.

Pieter Boussemaere (Vives, historicus en klimaatexpert) verwoordde het zo: “We zitten nog maar aan het prille begin. De temperatuur blijft stijgen aan een ongekende snelheid, tien keer sneller dan ooit gemeten. Er zal veel meer nodig zijn dan de huidige kleine maatregelen. Gebouwen, transport, energie, industrie en landbouw, daar moet het gebeuren. In eerste instantie via elektrificatie, zo snel mogelijk afraken van fossiele brandstoffen. Er is nood aan een gigantisch groot plan.”

Volgens Danny Van Assche (Uinzo) moeten de ondernemers tijd krijgen om zich voldoende voor te bereiden op de ambitieuze klimaatdoelstellingen. "Een kader tot 2030 of 2050 is voor hen behapbaar", zei Van Assche. "De nieuwe federale regering en de regionale regeringen moeten even ambitieus zijn als Europa.” Volgens Hans Maertens (Voka heeft de coronacrisis echter de sense of urgency versterkt.

Het slotwoord was voor bevoegd minister Alexander De Croo. “Zeer lange termijn investeringen zijn nodig en er is geen tekort aan geld", zei hij. "We moeten de juiste omgeving creëren ook voor KMO’s. De vrije markt kan veel oplossen maar op lange termijn moet de overheid een rol spelen. Veel meer moet de overheid niet doen. Ik hoop op een beleid waar we samenwerken, binnen een hoopvolle Europese dynamiek van de Green Deal.”