Ziphius-Cardon-alleen-220×160

Christian Dumolin en familie Haspeslagh investeren mee in West-Vlaams vaccinbedrijf Ziphius

OOSTKAMP - Chris Cardon, CEO en oprichter van het Oostkampse biotechbedrijf Ziphius, heeft de namen bekend gemaakt van de investeerders die hem steunen in zijn zoektocht naar het ultieme West-Vlaamse vaccin tegen corona. Aan West-Vlaamse kant gaat het om Christian Dumolin en de familie Haspeslagh (Ardo). In totaal wordt Ziphius sterker gemaakt door 29 miljoen euro vers kapitaal.  

Ziphius heeft een succesrijke zoektocht naar nieuw kapitaal achter de rug. Het bedrijf hoopt een honderd (!) procent sluitend vaccin tegen corona op de markt te brengen. Het vaccin zou ook levenslange bescherming bieden. Naar verwachting zou het West-Vlaamse vaccin in het voorjaar van 2022 zijn opwachting maken. Ziphius werkt daarvoor samen met experts van de Gentse universiteit.

In totaal heeft Ziphius in zijn nieuwste kapitaalronde 29,3 miljoen euro opgehaald bij privé-investeerders voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaat-coronavaccin en potentiële vaccins tegen andere aandoeningen. Nu zit alles in de fase van de klinische testen. De resultaten van de zoektocht die in de lente van 2020 begon, zijn uitermate hoopvol. Voor zijn kandidaat-coronavaccin doet Ziphius, net als het Amerikaans-Duitse duo Pfizer-BioNtech en het Amerikaanse Moderna, een beroep op mRNA (messenger-RNA). Daarbij wordt een stukje genetische code van het virus ingespoten, waarna lichaamscellen eiwitten - die karakteristiek zijn voor het virus - aanmaken. Dat lokt een immuunrespons uit, waardoor het lichaam traint voor een echte virusaanval in de toekomst.

Bedrijf met toekomst

De nieuwe investeerders aan boord zijn volgens Chris Cardon, Christian Dumolin (Trust Capital), de familie Haspeslagh (Ardo) en Annie Vereecken. "Enerzijds heeft Chris Cardon een zeer mooi trackrecord en dit is natuurlijk de belangrijkste reden waarom wij in zijn vennootschap investeren", aldus Dumolin in een reactie. "Anderzijds ben ik de mening toegedaan dat er in de toekomst (jammer genoeg) veel nood zal zijn aan vaccins en dat er dus een grote markt is voor bedrijven die in deze sector actief zijn. Vandaar onze investering in Ziphius. En last but not least : wij ondersteunen ook altijd graag Belgische/Vlaamse vennootschappen."

Ziphius haalt 24,3 miljoen euro op bij bestaande en nieuwe privé-investeerders en bijkomend 5 miljoen euro in de vorm van een converteerbare obligatie van de bestaande aandeelhouders. Bij Ziphius werken 28 mensen. Steeds volgens Chris Cardon zal zijn bedrijf binnenkort een nieuwe vestiging openen in Merelbeke.