Dumolin Christian 2020 prachtige foto

Christian Dumolin predikt algehele transparantie in het dossier ‘Pandora Papers’

KORTRIJK - Twee Vlaamse media (Knack, de Tijd) pakten zonet uit met hun 'Pandora Papers', waaruit zou moeten blijken dat geld ten onrechte werd afgeleid naar belastingsparadijzen, wat dan weer belastingsontduiking in hoofde van de Belgische staat zou wijzen. In de artikels worden onder meer de West-Vlaamse ondernemers Christian Dumolin en Dominiek De Clerck (zoon van Roger De Clerck, Beaulieu) met name genoemd. Afgezien van het feit dat de informatie totaal onrechtmatig werd verkregen en indruisen tegen alle GDPR-regels, lijken de Pandora Papers in beide gevallen meer op een lege doos (spijkers op laag water) dan op een onwelriekende doos van Pandora.        

Christian Dumolin wordt in de Pandora Papers aangevreten dat hij zaken deed met de Russische zakenman Kirill Androsov. Deze laatste had via de participatiemaatschappij Lessius jarenlang een minderheid in het Hemiksemse bedrijf Lamifil (koper en aluminium, goed voor 123 miljoen euro omzet en 260 medewerkers). Dumolin tekende als investeerder voor de meerderheid. Androsov (vandaag participeert hij niet langer in Lamifil) was niet de eerste de beste, want een beschermeling van Vladimir Poetin en onder meer voorzitter van Aeroflot (tussen 2012 en 2017).

In de Pandora Papers wordt Androsov beschuldigd van kapitaal (dat onder meer diende voor zijn participatie in Lessius/Lamifil) witgewassen te hebben via Singapore en via Hongkong. Of dit belastingsparadijzen zijn, is nog maar de vraag. Hoe dan ook, de prestigieuze banken (Commerzbank in Brussel en JP Morgan in Londen) waarmee Dumolin werkte in dit dossier, hadden de figuur Androsov grondig gescreend voor hij instapte bij Lamifil, en zonder voorbehoud het licht op groen gezet.

Open boek

Christian Dumolin predikt, zonder enig voorbehoud, algehele transparantie alsook een vrije pers. Hij reageert ook op de heisa. "Lamifil heeft jaren geleden een fabriek gebouwd in Rusland. Dit gebeurde met een Russische partner die in de sector actief was, Nikita Topuridze. Na enige tijd hebben wij moeten vaststellen dat wij niet de juiste partner hadden. Wij waren dan ook gelukkig toen Nikita Topuridze ons meldde dat hij zijn aandelen wou verkopen aan een bekende Russische zakenman, Kirill Androsov. Teneinde geen tegenstrijdige belangen te hebben tussen Lamifil België en Lamifil Rusland, werd overeengekomen dat Kirill Androsov geen 50% aandeelhouder zou worden van Lamifil Rusland (zoals dit het geval was met Nikita Topuridze), maar dat hij een minderheidsbelang zou nemen in de Lamifil groep. Dit gebeurde via Lessius NV, de moedermaatschappij van Lamifil. Ik heb toen via diverse kanalen inlichtingen ingewonnen over Kirill Androsov, die onder meer voorzitter was van de Russische spoorwegen en van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Zowel de banken als onze lokale Russische advocaten waren toen positief over hem en zagen geen enkel probleem om met hem samen te werken en hem in het aandeelhouderschap van Lamifil (via Lessius) op te nemen. Recent heeft Kirill Androsov zijn aandelen verkocht aan Philipp Kindt, die de Duitse nationaliteit heeft. Zoals dit altijd het geval geweest is, heb ik de banken geïnformeerd over de wijziging in het aandeelhouderschap van Lamifil (en van Lessius) en dus ook over de transactie tussen Kirill Androsov en Philipp Kindt. De banken hebben bevestigd dat Philipp Kindt aanzien werd als een correcte zakenman en dat er dus geen enkel probleem was dat hij via Lessius aandeelhouder zou worden in Lamifil en tevens bestuurder van onze vennootschap.  Maar voor mij zijn de recente persartikels een non-event." 

Erfenis uit het verleden

Nog in de Pandora Papers wordt gemeld dat Dominiek De Clerck (ex-Beaulieu) nog titularis is van een postbusvennootschap (Arilan Investments Ltd.) op de Maagdeneilanden. Die vennootschap bestaat sinds 2003 en zou een schenking bevatten die Dominiek De Clerck destijds kreeg van zijn vader, na een vastgoedtransactie in Wales. In die pot, met vertakking naar een bank in Genève (Union Bancaire Privé), zou alles bijeen een slordige 500.000 euro op de rekening staan.

In 2017 heeft Dominiek De Clerck al stappen ondernomen om de vennootschap op de Maagdeneilanden te ontbinden. De ontbinding heeft volgens zijn raadgevers nog niet plaats gevonden omdat het roerend goed (het geld) niet afkoopbaar zou zijn, tenzij voor 1 dollar. Dezelfde bron laat ook weten dat die vennootschap nooit belastingsgeld heeft onttrokken aan de Belgische fiscus.