Cluma goes green

groene investering_cluma goes hybrid

Het zijn de vele sterke kmo's in onze regio die de klimaatuitdaging moeten aangaan. Zo luidt tenminste het standpunt van de CEO van het Roeselaarse bedrijf Cluma Engineering. Dat mag dan al niet het grootste bedrijf van België, toch zijn het net die bedrijven die de sleutel voor een beter klimaat in handen hebben, aldus het management van Cluma. Naar aanleiding van de recente klimaattop in Parijs roept Cluma andere bedrijven uit de regio op om minstens één stap te zetten.
De klimaattop in Parijs (van 30-11 tot 11-12) was de belangrijkste afspraak met het klimaat sinds 1997 (het jaar van het Kyoto-protocol). Dat verdrag loopt af in 2020. Parijs zorgde voor de opvolging. De grote klimaatmars in Parijs op 29-11 ging niet door. Met die mars wilden een half miljoen mensen, waaronder 10.000 Belgen, een signaal geven aan de politici: maak werk van een goed akkoord. “De klimaatmars ging niet door, maar de opwarming van de aarde wel”, reageert Dirk Maes, oprichter en bestuurder van Cluma. "Bedrijven zoals het onze moeten aan oplossing werken. België is een land van kmo's. Het zijn wij die het moeten doen. Laten we samen aan de weg timmeren, overeenkomstig onze West-Vlaamse no-nonsense mentaliteit.”
Cluma (fabricant van rolbruggen) probeert zelf het goede voorbeeld met de aankoop van hybride wagens, zonnepanelen, investeringen in isolatie en een batterij energiezuinige maatregelen. (KC)