Nieuws West-Vlaanderen De Belg op het werk: 5 inzichten uit 10 jaar onderzoek

De Belg op het werk: 5 inzichten uit 10 jaar onderzoek

De Belg op het werk: 5 inzichten uit 10 jaar onderzoek

De verhouding tussen werknemer en werkgever met werk en loopbanen: hoe is die het afgelopen decennium geëvolueerd? En welke invloed heeft COVID-19 gehad? Tien jaar Leerstoel Next Generation Work, het onderzoekspartnership tussen Antwerp Management School (AMS) en SD Worx, levert vijf boeiende inzichten op.

1. Leeftijdsmix boost productiviteit

Organisaties met een grote leeftijdsmix zijn tot ruim 6% productiever dan gemiddeld, blijkt uit onderzoek. Dat komt door de vlotte uitwisseling van kennis en ervaring die de creativiteit, besluitvoering en efficiëntie op de werkvloer verbetert. Is het leeftijdsverschil te groot, dan daalt de productiviteit tot 8%.

“De oplossing is een inclusiviteitsbeleid om kennis- en ervaringsuitwisseling verder te stimuleren”, zegt Prof. Dr. Kim De Meulenaere van Next Generation Work.

2. COVID-19 doet nadenken; actie ontbreekt

Uit een recente survey blijkt dat meer dan de helft van de werknemers meer zijn gaan denken over de loopbaan door de coronapandemie. Twee op de drie voelt zich competenter om de carrière in eigen handen te nemen, al blijft dat in de praktijk vaak uit.

“In 2012 stelde liefst 92% van de organisaties dat retentie van personeel een belangrijke doelstelling is van het loopbaanbeleid. Maar slechts 9% bood haar medewerkers loopbaanbegeleiding aan. In 2020 bleek bovendien dat vier op de tien geen initiatief neemt om kennis en vaardigheden op peil te houden.”

3. Technologie verandert jobs

Technologie heeft de voorbije jaren voor drie op de vier werknemers geleid tot veranderingen in hun manier van werken en 97% verwacht de komende vijf jaar verdere wijzigingen. Zo worden andere skills belangrijk en de meeste werknemers zien dit als een opportuniteit. Toch zijn er ook aandachtspunten.

“De coronacrisis en het telewerk hebben schade aangericht. Zo voelt amper 57% van de werknemers zich in 2021 mentaal gezond. Slechts de helft voelt zich nog verbonden met de organisatie.”

4. Freelancers als redding

Slechts één op de vijf nieuwe posities wordt in België ingevuld door flexibele arbeidskrachten. Nochtans zijn freelancers cruciaal in de krappe arbeidsmarkt.

“In onze recentste werkgeversbevraging (juni 2021) vreest 34% dat aanwerven niet makkelijker zal worden. Dit pleit voor een meer open blik op talent wat betreft het flexibel inzetten van intern talent, maar ook qua samenwerking met freelancers.”

5. Vrouwen en jongeren niet gehoord

Een bevraging in 2021 toont dat 21% meer is gaan zwijgen tijdens COVID-19. 12% rapporteerde een verslechtering van de relatie met leidinggevenden, 40% rapporteert een meer algemene verslechtering.

“Frappant is dat vrouwen en jongeren vaker zwijgen vanuit onzekerheid. Ook hier blijkt een inclusiviteitsbeleid dus een noodzaak.”

SD Worx is meer dan een sociaal secretariaat. De hr-partner biedt een complete dienstverlening op het vlak van payroll, hr-administratie, optimale verloning en slim inzetten van medewerkers.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.