van marcke jean

De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Jean Van Marcke: “Na elke zware crisis ontstaat er een even indringende heropleving.”

KNOKKE - In deze bijzondere tijden, laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Jean Van Marcke, gewezen voorzitter van Voka West-Vlaanderen, ex-gedelegeerd bestuurder van de Group Van Marcke en international gerespecteerd expert inzake strategie en leiderschap.

Jean Van Marcke begint graag met een verwijzing naar de beroemde Franse filosoof André Compte-Sponville die zei: "Leg al de dokters in de wereld stil voor twee jaar en 25 procent van de wereldbevolking sterft. Leg de hele wereldeconomie stil voor twee jaar en de wereld is dood."

Het is een feit dat de huidige pandemie ons keihard herinnert aan de twee grote krachten die Moeder Aarde doorkruisen: de natuur enerzijds en de markt ofte de economie anderzijds", aldus Jean Van Marcke. "Het corona virus laat ons op een brutale manier weten dat het bestaat én macht heeft. Op dezelfde brutale manier zullen wij geconfronteerd worden met klimaatveranderingen of met de veranderingen in de economie. Als vraag en aanbod, en de supply chain die ze verbindt, zware klappen krijgen, zal de heropstanding een ongelooflijke weerbaarheid vergen. Nu het virus de productie wereldwijd heeft stil gelegd, luidt de vraag hoe erg het wordt? Het IMF gaf al te kennen dat de globale recessie de diepste is van alle recessies deze eeuw. Bepaalde sectoren zullen meer afzien dan andere en structurele zwaktes zullen door de pandemie pijnlijk worden blootgelegd. Grote of kleine bedrijven (kmo's) verwachten veel van fiscale stimuli, maar in een land met een te verwachten deficit van 115 tot 120 procent van het GDP valt op dat vlak niet veel te verwachten. De pijn zou wel eens lang kunnen duren. Ik vrees dat de economie nog voor geruime tijd eerder zal wandelen dan lopen."

Geef ons tien jaar

Toch blijft Jean Van Marcke on the long run optimistisch. "Na de crisis van 2008 heb ik voorspeld dat het tien jaar zou duren om de tegenspoed te boven te komen", zegt hij. "Zo is ook geschied. Daarom durf ik ook nu te zeggen dat rond 2030, opnieuw dus een periode van tien jaar, de totale ruïne van van de covid-tsunami zal weggewerkt zijn. Mag ik herinneren aan ene Steve Jobs die in zijn garage een start-up voor pc's lanceerde. Tien jaar later werden er miljoenen Apples geproduceerd en verkocht. Het kan dus snel gaan. De vierde industriële revolutie is al een tijdje begonnen en steunt op vier technologische sectoren: biotech, infotech, nanotech en cognitive sciences, en de wet van Moore (de technologie loopt steeds sneller) blijft op hen van toepassing.Ook de beurs, de handel, de financiële wereld en de economie zullen de Black Swan van 2020 weer goed maken. Eén probleem wel: wat met de jobs? Er moet een verzekerd sociaal inkomen worden gegarandeerd voor zij die in de klassieke arbeidsmarkt geen job meer vinden. Maar er zullen ook oneindig veel nieuwe opportuniteiten komen, onder meer met dank aan de door jongeren gepromote deeleconomie."

Boodschap voor koning Boudewijn

En wat met de West-Vlaamse bedrijven en zijn vele kmo's die synoniem staan voor een grote dynamiek en veel disruptief aanpassingsvermogen ? "Laat me toe deze anekdote boven te halen", besluit Jean Van Marcke. "Toen koning Boudewijn op een dag de regio kwam bezoeken en met een groep West-Vlaamse ondernemers rond de tafel zat, bleek hij onder de indruk van de dynamiek en de groeiende omzet. Mijne heren, zo sprak de vorst, vertel me eens dankzij welke strategie jullie zo succesvol zijn geworden? Er volgde een algemene en lange stilte. Toen durfde ik het woord te nemen. Sire, zei ik, hier in West-Vlaanderen werken wij een beetje meer e harder als het slecht gaat. Alle ondernemers knikten ook ja, ja, dat is het. Om maar te zeggen: there is no alternative to hard working."