Agoria Fabrieken van de Toekomst

Dekeyzer-Ossaer (Koekelare) is één van de vier Fabrieken van de Toekomst

KOEKELARE – Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst. In vier jaar is de selecte kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in ons land uitgegroeid tot een club van twintig maakbedrijven die hier meer dan een half miljard euro investeerden. 

 Tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards in Antwerpen ontvingen Borit uit Geel, Reynaers Aluminium uit Duffel, Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare en Lantmännen Unibake uit Londerzeel de titel van Factory of the Future. “Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat zeinternationale top zijn”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, dat de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Centexbel en Flanders’ FOOD.

Dekeyzer-Ossaer is een in 1980 opgericht vleesverwerkend familiebedrijf dat in heel Vlaanderen levert. Fabrieken van de Toekomst zijn volgens Agoria bedrijven die investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De labels werden uitgereikt tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards in Antwerpen.

Pleidooi voor meer innovatie

Agoria merkt op dat ook andere Europese landen aan een soortgelijk initiatief werken.Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, doet een oproep aan de Vlaamse regering om Vlaanderen aan de top in Europa te brengen inzake industrie 4.0. “Daarom vragen we dat de extra middelen die de regering vrijmaakt voor innovatie, vooral te investeren in het versterken van transitie naar industrie 4.0. Dit zal niet enkel onderzoek vragen via onderzoekscentra zoals Flanders Make, maar ook het uitbouwen van bijkomende grote proeftuinen en het ondersteunen van transformatietrajecten in de bedrijven.” Demuynck denkt concreet aan een “rollend fonds” waar geld in en uit kan vloeien met terugbetaalbare voorschotten.