Aliaxis CEO Eric Olsen Aliaxis-CEO Eric Olsen. Foto Belga

Drie West-Vlaamse bedrijven grijpen naast de titel ‘Onderneming van het Jaar’

BRUSSEL - Ofschoon een nominatie voor de 'Onderneming van het Jaar' al een hele referentie op zich is, pakten de  drie West-Vlaamse kandidaten naast het hoogste schavotje. Het Vlaams Brabantse Aliaxis van de steenrijke familie Emsens gaat dit jaar met de titel 'Onderneming van het Jaar' lopen. Sneu voor Vandewiele, Galloo en Agristo maar het is niet anders.  

Aliaxis transformeerde zichzelf van producent van plastic buizen tot een wereldwijde specialist in water- en energiebeheer. Het bedrijf is, ofschoon relatief onbekend, goed voor een omzet van – hou u vast – 3,7 miljard euro en een netto winst van 400 miljoen euro. Het telt 15.000 medewerkers in 40 landen en wordt geleid door de charismatische Frans-Amerikaanse CEO Eric Olsen.

Aliaxis maakt steevast het verschil met de kwaliteit van zijn mensen en de drang naar innovatie, dixit Olsen. Tien procent van de huidige omzet komt uit de verkoop van producten die het bedrijf pas de voorbije vijf jaar heeft ontwikkeld.

Frisse ideeën

In een interview naar aanleiding van het binnenhalen van de prestigieuze trofee, liet Eric Olsen een aantal frisse en verfrissende ideeën optekenen. Zoals over de wereldwijde rush naar een meer duurzame en ecologisch vriendelijke wereld. “We zullen veel verder komen met een vermenigvuldiging van duizenden kleinschalige initiatieven dan met ronkende verklaringen en selfies op hoogmissen zoals recent in Kaïro.”

Ook over de thematiek van familiebedrijven, kwam Olsen met een best leesbaar standpunt aandraven. “Dit familiebedrijf denkt op de lange termijn”, aldus Olsen. “In tegenstelling tot CEO’s van beursgenoteerde bedrijven moet ik nooit bezig zijn met hoe de cijfers voor het volgende kwartaal er zullen uitzien. Ik kan me nu al bezighouden met hoe dit bedrijf ervoor zal staan als de aankomende recessie weer voorbij is. Met strategie dus.”

Deugdelijk bestuur

Aliaxis is kennelijk ook een voorbeeld inzake deugdelijk bestuur. “De familie vaardigt vijf bestuurders af, naast zeven onafhankelijke bestuurders”, aldus nog Olsen. “Onder hen sterke profielen zoals onze voorzitter Thierry Vanlancker, de Belg die jaren CEO was van de Nederlandse verfproducent Akzo Nobel. Hij heeft heel wat ervaring met het leiden van wereldbedrijven. Tegelijk heeft de familie beslist dat geen familieleden operationeel actief mogen zijn in het bedrijf. We zijn geen beursgenoteerd bedrijf, maar we willen wel de standaarden hanteren van een beursgenoteerd bedrijf. Alleen zo zal de vijfde generatie van de familie die het bedrijf vandaag bestuurt ooit de tiende generatie worden, en meer.”