Elise De Waele

Elise De Waele blinkt uit op concours ‘Sommelier of the Year’

KORTRIJK - De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af bij de organiserende Kortrijkse firma Meyhui. Elise De Waele van Brasserie Ruislé (Ruiselede) werd uitgeroepen tot Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen.

Elise De Waele was niet de enige West-Vlaamse uitblinker. Ook haar (West-Vlaamse) collega Ruben Struyve die aan de slag is in restaurant La Table de Maxime in Paliseul, werd Sommelier of the Year maar dan voor de provincie Luxemburg.

De kandidaten kregen de kans om tijdens een 'examen' hun vakkennis te demonstreren. Gezien de toenemende interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. "De opdracht bestond erin om de beste wijnpairingselectie te maken”, aldus initiatiefnemer Baudouin Meyhui. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year dragen voor hun provincie."

Hoogstaand event

De organisatie van de verkiezing van de Sommelier of the Year is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné. Het is een erkenning van de beste sommelier, wiens dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.

Een professionele jury beoordeelt de kandidaten op hun mérites en vakkennis.