Face Time Kortrijk

Face Time Kortrijk gaf ondernemers inzicht in de toekomst

KORTRIJK - Liefst 600 geïnteresseerden kwamen deze week af op de derde editie van Face Time Kortrijk. Organisatoren  Jacques Delfosse (tradingbedrijf DTO) en Joris Claeys (familie Claeys, Roularta) mochten namens Rotary topsprekers verwelkomen die het hadden over digitalisering, nieuwe technologieën, disruptie en de impact hiervan op mens, economie en maatschappij. .

Peter Hinssen (Nexxworks), serial entrepreneur, adviseur, internationaal keynote speaker en auteur gidste de toehoorders op zijn gepatenteerde bevattelijke en met humor doorspekte stijl naar ‘de dag na morgen’, naar zijn recente boek dus, ‘The Day after Tomorrow'. Daarin laat hij de lezer kennismaken met de businessmodellen van internationale pioniers die erin slaagden zich aan veranderingen aan te passen en in hun innovatie voorbij vandaag en zelfs morgen denken. “Onze wereld verandert exponentieel en dat heeft grote gevolgen voor organisaties van vandaag", aldus Hinssen. "Door zo ver vooruit te durven kijken, stuurden ze volledige industrieën een nieuwe richting uit.”

Technologie domineert alles

Volgens Hinssen is het geen toeval dat de vijf  grootste bedrijven op de internationale aandelenmarkt technologiebedrijven zijn (Apple, Alphabet met Google, Microsoft, Amazon en Facebook) en dat vier van de vijf beste ‘brands’ volgens Forbes ook technologiebedrijven zijn (Apple, Google, Microsoft en Amazon ‘dulden’ enkel Coca Cola als nummer 4 in hun prominente gezelschap. Peter Hinssen wees er ook op dat China stilaan wereldleider wordt op technologievlak en gaf als voorbeeld de ‘boomende’  Chinese internetgigant Baidu, de grote concurrent van Google.

Koen Vingerhoets, die zich bij KBC al jaren toelegt op de bitcoin en Blockchain, analyseerde wat Blockchain doet op de financiële en andere sectoren. “ICO's (Initial Coin Offering) en crypto-investeringen domineerden het nieuws in 2017 dermate dat de achterliggende blockchain technologie soms letterlijk naar de achtergrond verdween", aldus Vingerhoets. "Diep binnenin veel financiële instellingen echter werden volop projecten opgestart. In de toekomst zal dit zonder twijfel resulteren in een nieuwe episode: kant en klare bedrijfsapplicaties zijn niet meer veraf.“ Hij had het ook over Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin die in 2008 het idee voor een gedecentraliseerde cryptomunt lanceerde.

Deep learning

Jonathan Berte sloot de leerrijke avond af met een keynote over ‘Deep Learning & Democracy 2.0’. Berte leidt bij Robovision een team van een twintigtal deep learning experts. Hij is al decennia bezig met het onderzoeken en toepassen van kunstmatige intelligentie (slimme robots via deep learning gebaseerde beeldverwerking). “Ik geloof sterk in de kracht van technologie en ben ervan overtuigd dat onze democratie grondig moet hervormd worden op een technologische leest. Als voorbeeld neem ik de open source beweging die linux groot heeft gemaakt.” Twee omwentelingen zullen volgens hem de wereldorde het komende decennium diepgaand veranderen: AI (artificiële intelligentie) en blockchain die de basis zullen vormen van democracy 2.0

​De opbrengst van de avond, die besloten werd met een uitgebreid netwerkoment, gaat naar de sociale en humanitaire acties van  Rotary Kortrijk. (ML/KC)