©Matthias Van Oost // www.StudioCadrage.be ©Matthias Van Oost // www.StudioCadrage.be

Family of the Future focust op 3D-verhaal

Een dertigtal bedrijven en onderzoeksinstellingen stelden recent hun “Family of the Future” voor aan een breed publiek van West-Vlaamse ondernemers. Met deze ongeziene samenwerking willen ze vooral 3D-printing meer bekendmaken bij potentiële gebruikers. Volgens de initiatiefnemers is de technologie, ondanks de hype er rond, nog steeds een nobele onbekende binnen vele maakbedrijven.

De “Family of de Future” is een conceptvoorstelling van een vrouw, man en kind. Die drie poppen dienen als kapstok om meer dan 90 3D-geprinte stukken te demonstreren, in meer dan 15 verschillende 3D-print-methodes: van geprinte elektronica tot onderdelen in metaal en keramisch materiaal. Aan de hand van een bijhorende interactieve website wordt de technologie en mogelijk gebruik verder toegelicht. Het is de clusterorganisatie Flam3D vzw die het project heeft begeleid.

Verschillende aspecten werden door meerdere bedrijven of onderzoeksinstellingen samen ontworpen en geproduceerd. “Een samenwerking tussen 30 spelers in 3D-printing is sowieso al uniek”, geeft Kris Binon van Flam3D aan. “Maar door dit project zijn effectief ook nieuwe producten ontstaan." Zo werden er bijvoorbeeld een nieuwe horloge en een nieuwe bril via 3D-technologie ontworpen en geproduceerd.

Verrassend aanbod 

Het soms verrassende aanbod zal nu een jaar lang rondreizen naar beurzen en events in binnen -en buitenland. “We mogen onszelf gerust wat op de borst kloppen”, meent Kris Binon. “Niet alleen omdat we in onze regio quasi alle 3D-print technologieën beheersen, maar ook omdat we door slimme samenwerking verder komen.” Volgens de organisatie met een 70-tal leden is dat een unieke eigenschap van het Vlaamse 3D-print landschap. Flam3D vzw wil blijven “informeren en inspireren” om de technologie zinvol in te zetten om zo een concurrentieel voordeel te handhaven.

Family of the Future is een verwezenlijking van 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, Bodycote HIP nv, CADskills, Centexbel, DeltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UGent, UHasselt IMO-IMOMEC, Velleman, VUB en Vives.