fietsvedetjes

Fietsvedetjes zijn dulle maar ook gulle grietjes

Op zondag 24 september start in Jabbeke de vijfde editie van de Fietsvedetjes Tour. In vijf jaar tijd groeide dit evenement uit, tot een niet te missen rendez-vous voor iedereen die houdt van puur fietsplezier en mega-gezellige ambiance. Er wordt gemikt op 1.300 deelnemers. Het geheim van dit groeiende succes? De enige echte Fietsvedetjes spirit, zeggen de initiatiefnemers die allemaal dames zijn. Vaak dames met een ondernemers achtergrond en die geloven dat aan sport doen in hun vrije tijd een zinvolle bezigheid is.

Het initiatief van de Fietsvedetjes ontstond tien jaar terug onder impuls van een handvol dames met pit. Als sportieve jonge mama’s en echtgenotes van fervente wielrenners kwamen ze op het idee voor een ‘ladies only’ fietstocht. Zo geschiedde, tot ieders genoegen. Al snel trokken de dames er iedere week op uit. Een stevig fundament was gegoten. Na elke fietstocht werd er bijgepraat bij een frisse Vedett. De naam van de club was meteen geboren: de Fietsvedetjes.

De Brugse club telt ondertussen 40 leden. Elke donderdagavond komen ze samen. In de winter voor spinning. In het wielerseizoen om met zijn allen in het zadel te springen. Op zondag wordt er in individuele groepjes gefietst. De vedetjes gaan geen uitdagingen uit de weg. Je komt ze dan ook op heel wat sportevenementen tegen: van de Ronde van Vlaanderen tot de beklimming van de Stelvio in de Alpen.

De ondernemende dames willen ook meer doen dan alleen maar fietsen. Met hun evenement later deze maand willen ze ook C.A.R.E. India een financieel duwtje in de rug geven. Per inschrijving gaat twee euro naar deze Vlaamse, kleinschalige organisatie die zich inzet voor straatkinderen in Chennai. Ze werd opgericht door het echtpaar Jan De Vuyst en Veerle De Ketelaere uit Veldegem. Beide zijn kinderartsen. Het project is uniek omwille van de Belgisch-Indische samenwerking. Met het ingezamelde bedrag ondersteunen de Fietsvedetjes hun metekind Darshan en het weeshuis Saranalaya.