Transuniverse Forwarding versterkt positie met overname Apmex

Frank Adins (Tansuniverse) begeeft zich op het overnamepad

KORTRIJK - De naar het Gentse uitgeweken Kortrijkse ondernemer Frank Adins richtte zijn eigen logistiek bedrijf Transuniverse op in de jaren tachtig. Wat de voorbije decennia volgde, kan alleen omschreven worden als een prachtig parcours in het teken van groei en internationalisatie. Zopas heeft Adins nog maar eens een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn mooi verhaal middels de overname van een concullega (Apmex).      

Zopas nam Transuniverse Forwarding het groepagebedrijf Apmex International Forwarding uit Evergem (Gent) over. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd in de trafieken op West-Europa, met de klemtoon op het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Benelux-distributie. Hiermee verstevigt Transuniverse zijn positie in de groepagemarkt en versterkt het zijn team met ervaren specialisten.

Apmex werd in 2003 opgericht door Alain Merckx. Zijn bedrijf telt vandaag zes medewerkers en realiseert een jaaromzet van zo’n 2,5 miljoen euro. Het geniet een uitstekende reputatie in de groepagesector en is gekend voor zijn professionele dienstverlening en sterke marktkennis. “Wij hebben steeds gekozen voor de kwaliteit en niet voor de kwantiteit", aldus Merckx. "Wij mogen dan ook rekenen op zeer trouwe klanten, toegewijde medewerkers en loyale transportpartners. In mei 2023 ga ik met pensioen. Omdat ik geen familiale opvolger heb, ging ik op zoek naar een overnemer die de continuïteit zou waarborgen en de kwaliteit zou handhaven. Die vonden we in Transuniverse Forwarding. Een bijkomend voordeel voor ons personeel is dat onze zetel in Evergem op een paar kilometer van die van Transuniverse in Wondelgem is gelegen.”

Een duidelijke win-win

Alle medewerkers van Apmex maken de overstap. Voor Frank Adins, voorzitter van Transuniverse Forwarding, is deze overname een duidelijke win-win voor beide bedrijven. “Apmex doet eigenlijk hetzelfde als Transuniverse, maar op een kleinere schaal", zegt Adins. "Deze integratie verstevigt dus onze positie in de groepage op een aantal kernlanden. Dankzij de goede banden van Apmex met zijn transportpartners verzekeren we ons tevens van extra capaciteit, wat in de huidige marktomstandigheden niet evident is. En we verwelkomen nieuwe collega’s met een bewezen knowhow. Omgekeerd kunnen we de klanten van Apmex een bredere waaier aan bestemmingen aanbieden. En voor het personeel ontstaan daarnaast nieuwe doorgroeimogelijkheden”.

Schaalvergroting nodig

Voor de transportsector zijn het bijzonder uitdagende tijden, onder meer door de hoge brandstofprijzen, de impact van de inflatie op de loonkost en de steeds stijgende transportprijzen ten gevolge van de slinkende vrachtwagencapaciteit. "Die extra kosten kunnen we niet integraal doorrekenen, waardoor de marges zwaar onder druk staan", zegt Adins nog. "Dat baart me zorgen. Het is dus meer dan ooit zaak om goed naar het bord te kijken. Om deze uitdagingen aan te gaan, beslisten we onder meer om schaalvergroting na te streven. De overname van Apmex past in deze strategie. Die biedt de mogelijkheid om de kosten breder te spreiden en tegelijkertijd de capaciteit uit te breiden. Wij blijven overigens uitkijken naar een verdere schaalvergroting: als ze onze werking versterken, meer capaciteit verzekeren en de kosten gunstig beïnvloeden, zullen andere acquisities volgen. Verkennende gesprekken zijn nu al aan de gang”.

foto: Olivia Adins en Alain Merckx