Skyline 23 leeuw

Frederik Vandenberghe (Skyline) geeft zijn Leeuwen van de Export terug aan Jan Jambon

BRUSSEL - Coup-de-théatre in Brussel. CEO Frederik Vandenberghe van de Izegemse multinational Skyline Communications ging op het kabinet van Jan Jambon zijn twee 'Leeuwen van de Export' teruggeven. Aanleiding is de houding van de Vlaamse regering in het Ventilus-dossier. Skyline voelt zich gedupeerd omdat de hoogspanningslijn vlak naast het hoofdgebouw van het bedrijf zou scheuren. 

Skyline won tot twee maal toe (2012, 2017)  de Leeuw van de Export, award die wordt toegekend aan Vlaamse bedrijven  die uitmunten in hun exportbeleid. De data mining technologie van Skyline wordt bestempeld als high end en gaat de wereld rond, vooral dan bij gereputeerde internationale mediabedrijven.

Het bedrijf van de drie broers Vandenberghe heeft zijn afkeuring in het Ventilus dossier nooit onder stoelen of banken gestoken. Ala de plannen van de Vlaamse regering effectief worden uitgevoerd, dan wil Skyline Communications  zelfs een delokalisatie uit Izegem overwegen. Het is alvast de eerste maal dat een bedrijf zijn Leeuw van de Export teruggeeft. Een duidelijke signaal over het onbehagen is niet denkbaar. Voor de broers Vandenberghe is het duidelijk dat het beleid amper rekening houdt met het ondernemerschap. Volgens Frederik Vandenberghe is de schade niet te overzien als het huidige voorliggende Ventilus-project wordt gerealiseerd.