Fruy Catering en WAAK

Fruy Catering en WAAK komen met innovatieve smaakpapillen

KORTRIJK, KUURNE - Xavier Fruy en Ann Verduyn brengen met  Fruy Catering de stijl en kwaliteit van fijne restaurants naar meer dan 500 grote evenementen per jaar. Verse topproducten zijn daarvoor natuurlijk essentieel. Daarom wordt nu gestart met een bijzondere tomatenkweek in samenwerking met maatwerkbedrijf WAAK. Xavier Fruy zegt dat hij een grote passie heeft voor allerhande tomaten, en die passie wil hij nu delen met anderen. Vanaf juni tot midden oktober kunnen de klanten van Fruy Catering de kraakverse oogst proeven.

Golden Chick, Green Zebra, Kiekenvilla, Tigerella of Purple Perfect: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die in de plantenkwekerij van WAAK zullen groeien. “WAAK en Fruy Catering zijn zo goed als buren en we delen dezelfde duurzame waarden,” vertelt Xavier Fruy. “Het leek me een leuk idee om samen absolute versheid en kwaliteit te garanderen. Ik ben zot van tomaten, ze bestaan in alle kleuren, geuren, vormen, smaken en zuurtegraden, ze zijn zo lekker en ze kweken makkelijk. Toen er een serre bij WAAK vrij kwam door de gevolgen van de buxusmot, was de puzzel compleet.”

Na een testjaar wordt het project nu ook uitgebreid naar courgettes en pepers. De tomaten zullen in allerlei lekkere Fruy-gerechtjes gebruikt worden maar ook in sappen. “We maken verse groenten- of fruitjuices op onze buffetten,” vertelt Xavier, “We serveren ook altijd niet-alcoholische cocktails waarin we creatief met de speciale tomaten kunnen zijn.” Maar de beste tomaat is volgens Fruy een vers geplukte met enkel wat lekkere olijfolie en fleur de sel. “Tomaten maken zelf azijn aan en zo krijg je automatisch een vinaigrette. Meer heeft dat niet nodig. Lekker kan ook simpel zijn.”

Fruy Catering streeft naar zo weinig mogelijk afval en dus zullen ook geen tomaten weggegooid worden. Wat overblijft, wordt verwerkt tot passata in inmaakbokalen.

Lokaal is lekker en beter voor de planeet

Door samen te werken met een buur, is er nog een andere meerwaarde. “Lokaal is niet alleen lekker, het is ook beter voor de planeet,” verduidelijkt Xavier. “Het transport blijft kort en er is minder verpakking nodig. Wij mikken sowieso op geen greintje afval en al zeker geen dat de natuur belast. De tomaten van WAAK passen perfect in ons duurzaamheid devies. Ze zijn biologisch, lokaal en sociaal.”

Bij WAAK werken 1900 mensen die op de gewone arbeidsmarkt minder kansen krijgen. In de plantenkwekerij van deze mensgerichte onderneming is pesticiden sproeien uit den boze. “Ik vind het heerlijk om tussen die plantjes te vertoeven en de bijtjes te horen zoemen, het brengt me rust en de geur van verse gezonde tomaten is heerlijk", besluit Xavier Fruy. "Ik kijk al uit naar de oogst."