Nieuws West-Vlaanderen Geert Coolman (Lab9) publiceert cijfers om van te duizelen

Geert Coolman (Lab9) publiceert cijfers om van te duizelen

Geert Coolman (Lab9) publiceert cijfers om van te duizelen

KORTRIJK – Voor Lab9 Group, met B2B-speler Lab9 Pro en B2C-retailer Lab9 Stores, was 2022 het beste jaar ooit. De groep realiseerde een EBITDA van 5,5 miljoen euro. De bedrijvengroep is, mede dankzij de overname van 15 Switch-winkels via zijn B2C-poot Lab9 Stores, uitgegroeid tot de grootste Apple-speler van ons land. Lab9 Group kende een totale groei van zo’n 53,25% in 2022 naar 118 miljoen euro omzet. In 2023 wil Lab9 Group verder blijven groeien.

Een algemene groei van meer dan 50% in 2022. 2022 was het jaar waarin Lab9 Stores 15 winkels toevoegde aan zijn bestaande portfolio van 11 winkels. Deze overname zorgde ervoor dat Lab9 Stores van kleine Apple-speler met twee winkels in 2009, de grootste APR van België werd met 26 winkels in 2022.

Daarnaast heeft Lab9 ongeveer 4 miljoen euro geïnvesteerd in de stockbevoorrading van Lab9 Stores en 1,1 miljoen euro in Lab9 Pro. Deze laatste investering diende voornamelijk om de infrastructuur en logistieke processen te verbeteren, een nieuwe showroom en trainingslokalen te creëren, en 13 extra laadpalen bij zijn hoofdkantoor te Kortrijk te plaatsen.

Indrukwekkende cijfers

De volledige Lab9 Group groeide van 77 miljoen euro omzet in 2021 naar 118 miljoen euro omzet in 2022. Indrukwekkend. Elke divisie binnen de hele groeit aan een verbazend tempo. Lab9 Pro behaalde met 71 medewerkers in 2022 een omzet van 50 miljoen euro, of een groei van 28% tegenover 2021 (toen 39 miljoen euro). Lab9 Stores kende een omzetstijging van bijna 79% in vergelijking met 2021. De omzet kwam daarmee op 68 miljoen euro voor 2022. Ondertussen zijn er 26 Lab9-winkels waarvan 18 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 6 in Wallonië. Eind 2022 telde Lab9 Stores 159 medewerkers. De overname van 15 extra winkels in juni 2022 zorgde voor een omzetbijdrage van bijna 24 miljoen euro op 7 maanden tijd.

Investeren in groei

“We zijn zeer tevreden met dit fantastische resultaat”, verklaart Geert Coolman, CEO van Lab9 Group, met trots. “We hadden nooit durven dromen dat we op een jaar tijd zouden staan waar we nu staan. Dit resultaat is enerzijds te danken aan de overname van 15 vroegere Switch-winkels. We hebben heel veel tijd geïnvesteerd in het herstel van het vertrouwen van klanten om hen te laten kennismaken met onze kwaliteitsvolle dienstverlening in een optimale Apple-omgeving. Deze winkels hebben niet enkel gezorgd voor een financiële groei binnen ons bedrijf, maar hebben ook op vlak van onze naamsbekendheid in België een positieve bijdrage geleverd. Hierdoor is ons naamsbekendheid zowel bij Lab9 Pro als bij Lab9 Stores extra toegenomen in 2022. Dankzij de overname, groeide Lab9 van een kleine Apple-speler met twee winkels naar de grootste APR van België met 26 winkels.”

Goede huisvader

Dit jaar bestaat Lab9 precies 30 jaar. “We zijn altijd heel nuchter gebleven en hebben het bedrijf beheerd als een goede huisvader”, dixit stichter Geert Coolman . “Uiteraard hebben we altijd uitgekeken voor opportuniteiten en hebben we de kansen gegrepen die zich voordeden. In de afgelopen 25 jaar hebben we vooral gebouwd aan de funderingen van het bedrijf. Een goede basis is namelijk cruciaal voor (latere) groei. Het is pas vanaf 2018, 5 jaar geleden, dat we in een stroomversnelling zijn gekomen door de overname van CAMi in Luik en Brussel. Hierna volgden ook de overname van Xpert-IT in 2019 en die van een aantal Switch-winkels in 2022. Ook nu blijven we de focus leggen op groei en willen we ons digitaal verhaal verder uitbouwen. Met ook blijven aandacht voor de vorming en opleiding van ons personeel. We vinden het belangrijk dat iedereen mee is met de digitale sneltrein.”

foto: Geert Coolman/Lab9

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.