herman-van-rompuy-2

Herman Van Rompuy opent beurs Interpom

herman-van-rompuy-2

De Europese vakbeurs Interpom Primeurs, die dit weekend doorgaat in Kortrijk, stevent af op een record editie: meer dan 300 standhouders verspreid over 32.000 m² verwachten meer dan 20.000 aardappel professionelen in de zes hallen én de rambla van Kortrijk XPO. Ook al verloopt het huidige aardappelseizoen niet zoals gepland in de Europese aardappelzone, toch zal de groei van de Belgische en Europese aardappelverwerking, met steeds meer export buiten de Europese Unie, de verdere ontwikkeling van deze dynamische akkerbouwsector vooruit stuwen. Tal van innovaties zullen te bewonderen zijn op dit grootste indoor aardappel event ter wereld. De beurs, waar de meerderheid zal bestaan uit West-Vlaamse exposanten, zal officieel worden geopend door niemand minder dan Herman Van Rompuy.

De Belgische (hoofdzakelijk West-Vlaamse) aardappelsector heeft ook een warm hart voor de aardappelsector in ontwikkelingslanden. Nadat Belgapom, samen met andere partners, de voorbije jaren de aardappelcoöperatie Conpapa in Ecuador heeft geholpen om zich uit te bouwen tot een volwaardig aardappelbedrijf, steekt de sector dit jaar de schouders onder een nieuw TRIAS project in Peru. Als gevolg van de opwarming van de aarde lukt het de aardappelcoöperatie Coopagros in de Peruviaanse Andes niet langer om hun gevriesdroogde aardappelen (Chuños genaamd) te produceren. Samen met de partners IVLO, VTI / VLTI en Rotary Torhout, wil Belgapom deze telers helpen met de bouw van een eigen vrieskamer, die het mogelijk moet maken om deze eeuwenoude traditie verder te zetten. Herman Van Rompuy is reeds geruime tijd actief als adviseur van de ngo TRIAS en is dan ook graag bereid dit project een duwtje in de rug te geven. Vandaar zijn aanwezigheid in Kortrijk.

Aansluitend op de opening zal het Andes-project voorgesteld worden.  Belgapom heeft een verzorgde brochure uitgewerkt waarin het project wordt voorgesteld. Enkele bedrijven uit de Belgische aardappelsector hebben reeds een belangrijke som samengebracht door bezoekers aan hun events een bijdrage te laten storten voor het project in plaats van een geschenk aan te bieden. Belgapom wil ook andere bedrijven uitnodigen op eenzelfde wijze dit project financieel te ondersteunen. Het TRIAS project zal ook voorgesteld worden op het driejaarlijkse World Potato Congress dat in mei 2018 doorgaat in Cuzco Peru. (KC)