Beaulieu gebouw Krusihoutem met belg vlag

Het doek valt over dossier Beaulieu

WIELSBEKE - Ruim dertig jaar nadat het gerecht het dossier Beaulieu opende, wordt het in principe definitief gesloten. Faut le faire. De zaak Beaulieu wordt beslecht met een compromis in de vorm van een minnelijke schikking die door de familie De Clerck wordt betaald.    

Volgens de krant De Tijd hebben het parket-generaal in Brussel en de familie De Clerck een afsluitend akkoord bereikt, waardoor het dossier kan geklasseerd worden in het sowieso al stofferig archief van Justitie. Aan de minnelijke schikking zou een prijskaartje hangen van 50 miljoen euro, zo weet de krant uit goede bron. Het gevolg is dat de zaak niet meer voor de rechtbank wordt behandeld.

De bal ging destijds aan het rollen toen het gerecht een zwartgeldcircuit vermoedde bij Beaulieu, wat na veel vijven en zessen leidde naar vennootschappen in Libanon en in Luxemburg. Jan en Dominiek De Clerck sloten tien jaar terug al een deal met de fiscus. Francis De Clerck, Luc De Clerck, Ann De Clerck en Stefaan Colle deden dat ook in 2018. Toch had het gerecht nog maar eens drie jaar nodig om het dossier ook te sluiten. Ter herinnering: in 2007 spande de inmiddels overleden pater familias Roger De Clerck bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een procedure op wegens een te trage rechtsgang, en hij kreeg van het Hof gelijk ook.

Frisse wind

Bij Beaulieu International Group waait al bijna vijftien jaar een nieuwe en frisse wind, met onder meer een externe CEO (jaren teug met Geert Roelens, nu in de persoon van Pol Deturck) en een raad van bestuur onder leiding van gewezen bankier Peter Vandekerckhove, die constructief werk aflevert. Peter Vandekerckhove maakte in het kader van corporate governance (deugdelijk bestuur) zijn opwachting in 2019 en trok ook de nieuwe CEO aan. De familie De Clerck blijft wel grootaandeelhouder, maar is dus minder aanwezig in het dagelijks management.