ION Residential Platform

ION Residential Platform doet eerste acquisitie

WAREGEM - ION Residential Platform (IRP) neemt 100% van de aandelen over van de vennootschap die eigenaar is van de energievriendelijke nieuwbouw ‘Kanal Brussels Terrace’. Het gebouw ​ in de Brusselse Kanaalzone bestaat uit 34 appartementen, 35 parkeerplaatsen en een commerciële benedenverdieping. De vastgoedinvesteerder maakt met zijn eerste transactie zijn filosofie helemaal waar: duurzame en betaalbare huurpanden in de stad verwerven. ​ “Het is onze overtuiging dat ons land evolueert naar een grotere huurmarkt”, luidt het. “Door energiezuinige woningen aan te bieden, wil IRP huurders in staat stellen om hun kosten onder controle te houden.”

Het pand is gelegen net ten noorden van het centrum van Brussel, dicht bij het treinstation Brussel-Noord en biedt dus een uitstekende bereikbaarheid.Het energievriendelijke gebouw aan de Groendreef in Brussel werd onlangs opgeleverd en bestaat uit 34 wooneenheden tussen 45 m² en 120 m². Het gemiddelde energielabel van de appartementen is B, waarmee het gebouw tot de 5% meest energievriendelijke woningen van Brussel behoort.

Met deze score voldoet het gebouw ook aan de doelstellingen van Brussel en Vlaanderen om tegen 2050 het energieverbruik van elke woning onder de 100 kwh/m² te krijgen. Zodra de laatste werken achter de rug zijn, wordt het gebouw in de opkomende wijk te huur aangeboden.

Focus op huur

ION Residential Platform (IRP) was bij z’n oprichting in maart vorig jaar het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het gaat om een joint-venture tussen de snelgroeiende projectontwikkelaar ION en de institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Investment Management. Samen zullen zij minstens 280 miljoen euro investeren in om en bij de 1.000 duurzame en betaalbare woningen in de grootste steden van België. De aangekochte projecten komen deels uit de pijplijn van ION, maar zullen worden aangevuld met die van andere ontwikkelaars.

​Al van bij de oprichting van IRP was de visie duidelijk: vol inzetten op de huurdersmarkt, want tienduizenden Belgen zullen in de nabij toekomst zelf geen woning meer kunnen aankopen. De stijgende levensduurte en vastgoedprijzen lijken die trend alleen maar te versnellen.

IRP heeft het bedrijf overgenomen van KBT Kuwait. De adviseurs van IRP voor deze transactie zijn onder meer Stibbe, PwC en ALIAS. BNP Paribas Real Estate trad op als adviseur voor de verkopers.