De Clerck Jan Rota familie

Jan De Clerck vierde 50 jaar hotelbusiness in Andalusië

JEREZ DE LA FRONTERA -  Uitgerekend in 1969, vijftig jaar terug dus, vertrok Jan De Clerck- zoon van gewezen advocaat Joris De Clerck en neef van gewezen burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck - richting Zuid-Spanje om er de hotel activiteit van zijn vader en zijn vennoten te helpen opvolgen in Rota, regio Cadiz. Recent vierde hij 50 jaar hotelbusiness in Zuid-Spanje, een huzarenstukje. De West-Vlaamse ondernemer Jan De Clerck is in de regio rond Cadiz uitgegroeid tot een BA (een bekende Andalusiër) die ook de titel van ereconsul van België heeft gedragen gedurende 34 jaar.

Vandaag heeft zoon Stefaan de consulaire verantwoordelijkheden overgenomen met de goedkeuring van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Madrid, terwijl Jan De Clerck tot de Belgische ereconsul (consul emerito) werd gepromoveerd, een onderscheiding die weinigen is gegeven.

Jan De Clerck werd dit jaar 75. Hij herinnert zich zijn eerste stappen in Spanje alsof het gisteren was. "Ik werd destijds uitgestuurd door mijn vader Joris -broer van gewezen minister Albert De Clerck (vader van ex-justitieminister en ex-burgervader van Kortrijk Stefaan De Clerck) om het in Zuid-Spanje opgebouwde hotelbelang mee in de gaten te houden", vertelt Jan De Clerck in Jerez de la Frontera. "Mijn vader had toen samen met Roger De Clerck en Rudolf Vanmoerkerke (ex-Sunair) een investering gedaan in de hotelbusiness, en het zag er naar uit dat dit de foute kant opging. Ze hadden elk 33 % van de aandelen in het hotel. Het management werd in die beginjaren door Rudolf.Vanmoerkerke uitbesteed aan een Spaans algemeen directeur. Bleek echter dat die man niet te vertrouwen was en met losse handjes in de kassa zat. Ik wist alles zwart op wit te achterhalen en met de nodige bewijzen voor de dag te komen. We hebben die man dan netjes en met de  medewerking  van de Guardia Civil aan de deur gezet. We schrijven 18 juli 1969. Mijn vrouw en ik stonden de dag daarop alleen voor de zaak en we beslisten om het seizoen af te ronden tot eind oktober. De hotel microbe had ons rap te pakken en op het einde van het seizoen vroeg ik  aan mijn vader in Spanje te mogen blijven. Het was een ingrijpende beslissing want we leefden in die periode nog onder het Franco-regime."

Diep respect

Vandaag is hetzelfde hotel -Playa de la Luz in Rota - een parel van een hotel, een place to be waar heel wat Belgen en vooral veel West-Vlamingen aan hun trekken komen. De omliggende regio -Sevilla ligt op een uurtje rijden -  is in elk geval een van de heerlijkste plaatsen op aarde. Sophie De Clerck, dochter van, runt nu op dagdagelijkse basis het hotel operationeel. Merkwaardig aan het verhaal van Jan De Clerck en zijn familie is ook dat de West-Vlaamse ondernemer zich op exemplarische wijze wist te integreren in de Andalusische society wereld, waar hij alom gerespecteerd wordt en veel vrienden telt. (KC)