Jus de mer

Jus de Mer brouwt bier ‘met zicht op zee’.

Middelkerke

De kust heeft nu ook een eigen micro-brouwerij. Met dank aan twee dynamische ondernemers die Jus de Mer boven de doopvont houden.

Alexander Verlinde en Bart Mortier evolueerden in enkele jaren van experimenteren in hun garage tot het uitbaten van een professionele brouwerij in Middelkerke. Jus de Mer opende onlangs officieel de deuren. "We hebben inderdaad veel vrije uren en dagen in de garage gesleten op zoek naar een perfectie combinatie voor een lekker biertje’, zeggen beide ondernemers in een gesprek met De Standaard. "Het is een lange weg van proeven en testen geweest, allemaal in de goede traditie van artisanaal brouwen, waarbij kwaliteit op de eerste plaats komt. We bleven sleutelen tot we het resultaat perfect vonden."

De eerste echte brouwerij aan zee biedt nu een fruitige blonde tripel, een hoppig bier van hoge gisting, 7,2 graden sterk met een mooie helderheid en voldoende body. Er wordt momenteel druk gewerkt aan een donkere variant, die bovendien kan bogen op een rijke geschiedenis. Aan de Louis Logierlaan en de Westendelaan, op de wijk Krokodiel, stond het pand te koop waar ooit de oude brouwerij Lion d'Or gevestigd was. In de negentiende eeuw werd daar nog het bier met diezelfde naam gebrouwen. Dat bier was destijds een kassucces, zowel aan de kust als in het binnenland. Na WO II werd de productie stilgelegd en kreeg het pand tal van nieuwe bestemmingen.

Ambities

"We zijn kleinschalig begonnen, maar toen we merkten dat onze Jus de Mer letterlijk en figuurlijk goed gesmaakt werd, wilden we het groter aanpakken", zeggen de initiatiefnemers. "De oude brouwerij bood ons een buitenkans. We kwamen tot een overeenkomst met de eigenaars en verbouwden de zaak. Achteraan kwam een nieuwe loods met een state-of-the-art brouw- en bottelingsinstallatie en dat midden een stukje onvervalste plaatselijke biergeschiedenis. We hopen om ons product op korte termijn ook naar het buitenland uit te voeren".