q-team-diegem-opening-1200×628-2

Kleinkinderen van Roger De Clerck gooien zich nu ook op de bandensector

WIELSBEKE - De bandencentrale Q Team komt voor het grootste deel in handen van Dovesco, het investeringsfonds van de textielfamilie De Clerck. Dovesco wordt gecontroleerd door Jan De Clerck en nazaten Anthony en Gregory. Er worden meteen ook nieuwe ambities geformuleerd voor Q Team, dat onder meer bekend was van zijn vroegere sterkhouder Roger Lambrecht (gewezen voorzitter van voetbalclub Sporting Lokeren). 

Het nieuws is afkomstig van de krant De Tijd. Q Team is geen klein bier, want het heeft een netwerk van meer dan 100 bandencentra dat in heel België actief is. Achter Q Team gaan sinds bijna twintig jaar twee familiebedrijven schuil: het Vlaamse Lambrecht Banden en het Waalse VP Pneus.

Nu halen ze Dovesco aan boord als financiële partner en meerderheidsaandeelhouder, met 75 procent van het kapitaal. De familie Lambrecht behoudt een kwart van de aandelen. De familie Vandekerckhove, die in 2004 haar bandencentrales aansloot bij het netwerk van Q Team, neemt niet deel aan de financiële constructie, maar blijft operationeel wel een onderdeel van het samenwerkingsverband.

Een versnelling hoger

De betrokken partijen bestempelen de transactie als het ‘vervolg van een Belgisch succesverhaal’. De samenwerking van Vlaamse en Waalse bandenfamilies creëerde 19 jaar geleden een merk met landelijke dekking, bijna 700 werknemers en meer dan 150 miljoen euro omzet. "Dankzij de versterking van het aandeelhouderschap door Dovesco kan Q Team na 20 jaar geïntegreerd worden en zijn ambitie naar een hoger niveau tillen", klinkt het via de website van De Tijd.

Q Team wil nu nieuwe mobiliteitsdiensten aanbieden (onder meer voor vrachtwagens) alsook een rol spelen in de verduurzaming van de mobiliteit, bijvoorbeeld via het aanbrengen van een nieuwe rubberlaag op versleten banden en diensten die specifiek gericht zijn op elektrische voertuigen.