Kortrijk Sportlabel 24

Kortrijk krijgt opnieuw ‘mens sana in corpore sano’-label

KORTRIJK - Mens sana in corpore sano. In Kortrijk weet men wat het betekent. Voor de tweede maal op rij mag de Groeningestad het label 'Sportbedrijf' in ontvangst nemen vanwege de Vlaamse overheid. Een opsteker voor schepen van Sport Wouter Allijns en voor schepen van Personeel Kelly Detavernier. De stad krijgt het label omdat het zijn eigen medewerkers danig weet aan te zetten tot tot sporten en bewegen. Zoals bekend: de ideale wegen naar een betere gezondheid.  

Met het label ‘Sportbedrijf’ wil Sport Vlaanderen alle bedrijven stimuleren om hun medewerkers aan te zetten tot sporten en bewegen. Ook Stad Kortrijk mag – al voor de tweede keer – het label in ontvangst nemen. Het opnieuw behalen van het label is voor het Kortrijkse stadsbestuur een mooie stimulans voor de continuïteit van het welzijnsbeleid, waarbij de focus ligt op gezonde en fitte werknemers. Met het huidige welzijns-en sportbeleid voldoet Kortrijk andermaal aan de nodige criteria om het label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen binnen te halen.

Vernieuwende Acties

Elk jaar opnieuw zijn er initiatieven om het stadspersoneel structureel de kans te geven om te sporten. De stad waakt over een steeds vernieuwend en fris aanbod.

Een greep uit het aanbod van afgelopen seizoen toont dat ook aan: sport@work over de middag (o.a. linedansen, kickboxen, tabata workout, circuittrraining,…),  een steeds sterkere deelname aan bedrijventornooien en -loopwedstrijden (onder meer beachvolleybal met 13 ploegen, Kortrijk Loopt met 50 deelnemers, bedrijventriatlon met 15 ploegen, …), een eerste deelname aan 1.000 km Kom op tegen Kanker met 2 ploegen, korting bij het zwemmen in LAGO Kortrijk Weide of fitnessen in Sportcampus Lange Munte, een eigen sportuitrusting, stimuli om te fietsen naar het werk (meer dan 1.000 werknemers nemen regelmatig de fiets naar het werk), dynamisch kantoormeubilair,…

Wandelen en lopen, ook voor bedrijven

In 2023 werden ook specifiek wandelroutes ontwikkeld in functie van wandelvergaderingen, meteen een kans om het nuttige aan het aangename te koppelen met een verhoogd rendement. Ook de recente openstelling van de ‘Loopbanen‘ bieden de werknemers van Kortrijkse bedrijven en dus ook werknemers van de stad de kans om tijdens de werkpauzes of meteen na het werk de loopschoenen aan te trekken om de noodzakelijke dagelijkse beweeginspanning te leveren.

Met ‘Kortrijk in Form’ krijgen medewerkers een extra duwtje in de rug om gezond te leven, ook op het vlak van voeding, mentaal welzijn en (de)connectie. Inzetten op de gezondheid van werknemers verdient die investering ruimschoots terug: medewerkers zijn fitter, gezonder, voelen zich beter, hebben minder last van stress, zijn minder vaak ziek en dus ook productiever.

Door steeds vernieuwend in te spelen op vragen van werknemers slagen we erin om steeds meer werknemers te motiveren om te bewegen. Ook naar andere bedrijven proberen we diezelfde stimuli te geven. Het nieuwe initiatief van de Loopbanen is hier een mooi voorbeeld van. Wouter Allijns, schepen van Sport

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Onze werknemers geven elke dag het beste van zichzelf en wij dragen als werkgever graag bij aan hun mentaal en fysiek welzijn door diverse initiatieven op poten te zetten. Dit label is een mooie erkenning voor de visie die we met het stadsbestuur nastreven!  Kelly Detavernier, schepen van Personeel