Rotary Kortrijk BroelDSC_0022

Kortrijkse Rotary ondernemers zorgen voor remake van de Broeltorens

KORTRIJK - De Kortrijkse serviceclub Rotary Groeninghe, waar tal van West-Vlaamse topondernemers lid van zijn, wil op zijn manier een steentje bijdragen aan de maatschappelijke opwaardering van Kortrijk. Nu zorgde  Rotary Groeninghe voor een opvallende remake van de historische Broeltorens. Bedrijven als Kordekor, Vyncke, AVC, Waelkens, Vansteelandt, Dekeyzer en Goddeeris schraagden het project. Het kunstwerk staat opgesteld in de Broeltorens.  

De ondernemers-leden van Rotary Groeninghe vinden dat ze ook een rol moeten spelen in het levendig houden van erfgoed en cultuur. Het ‘Kortrijk op schaal’- project past hierin. De schaalversie van de Broeltorens past in een vijfjarenplan, om enkele unieke historische gebouwen vanuit een moderne eigenheid en met moderne technieken (3D printing) te belichten. Dit moet Kortrijk extra in perspectief plaatsen. De ondernemers tonen er ook mee aan dat er zowel aandacht moet zijn voor het heden als voor het verleden. Het 3D-schaalmodel van de Broeltorens is uniek in zijn soort omdat gebruik wordt gemaakt van nieuwe materialen en een eigentijdse vormgeving.

Relevante producten

Het 'kunstwerk' werd gerealiseerd middels een fijne samenwerking tussen Rotary Kortrijk Groeninghe, stadsbestuur Kortrijk,
Erfgoedplatform, Design Regio Kortrijk, Fotoclub Groeninghe en ontwerper Thibault Florin (creatieve studio ISATI.). Florin is een duizendpoot: naast ingenieur-architect is hij ook designer, grafisch ontwerper, fotograaf en muzikant. Gefascineerd door schoonheid in al zijn aspecten richtte hij in september 2016 zijn creatieve speeltuin ISATI. op. ISATI. is een studio die zich focust op de productie van architectuur, designobjecten en fotografie met als doel het scheppen van een totaalbeleving. Temidden een wegwerpcultuur wordt telkens op zoek gegaan naar een tijdloos modernisme, geïnspireerd door the Bauhaus Movement. ISATI. gelooft in de kracht van basismaterialen an sich zoals marmer, fineer, leder en staal.
Een object dat nu ontworpen wordt, moet binnen een eeuw nog steeds relevant zijn. ISATI. streeft dan ook steeds naar een tijdloos modernisme. "Objecten moeten hun kracht en waarde kunnen behouden", aldus Forin. Een visie waar de ondernemers van Rotary Groeninghe zich probleemloos konden in vinden.