Kringwinkel

Kringwinkels scheren hoge toppen in West-Vlaanderen

BRUGGE - Dit weekend gaat de 'Dag van de Kringwinkel' door, ideaal tijdstip om een balans op te maken. Het belooft een recordjaar te worden voor de (28) West-Vlaamse kringwinkels met bijna 6.000 ton aan goederen die een tweede leven krijgen. Dat is 17 procent meer dan het jaar voordien.   

De West-Vlaming is kennelijk verslingerd aan de kringwinkels. Hij koopt er gemiddeld 5,1 kg aan kleding, huisraad, meubelen, of andere zaken. Daarmee draaiden de West-Vlaamse Kringwinkels een omzet van 9,2 miljoen euro. Vorig jaar zamelden de 28 West-Vlaamse kringwinkels samen 10.271 ton goederen in. Meer dan de helft hiervan (5.997 ton) werd opnieuw verkocht. De West-Vlaamse kringwinkels zijn daarmee de beste van de klas. Het aantal transacties (= verkopen in de winkel) lag vorig jaar op 1,26 miljoen euro.

Uitgedrukt in centen gaven de West-Vlamingen vorig jaar elk gemiddeld 7,3 euro uit. Nergens in Vlaanderen werd er procentueel meer verkocht. “Eén van de redenen van dit succes is het groter aandeel van tweede verblijven in West-Vlaanderen", aldus Liesbeth De Schamphelaere, woordvoerster van De Kringwinkel. "Deze worden vaak ingericht met tweedehandsspullen. Op druilerige dagen is een bezoek aan één van onze winkels ook een populaire activiteit voor toeristen.”

De kringwinkels staan voor sociale tewerkstelling, aandacht voor het milieu en zijn mede ambassadeurs van de circulaire economie.