Knokke Zoute Grand Prix 19

Zoute Grand Prix maakt doorstart maar vragen blijven

KNOKKE - De rechtbank in Brugge heeft het herstelplan van de Zoute Grand Prix (ZGP) groen licht gegeven. Dit kon alleen nadat de tientallen schuldeisers bereid waren om 60 procent van hun uitstaande schulden kwijt te schelen en dus vrede te nemen met de  uitbetaling van 40 procent. Dat plan werd op tafel gelegd door het Antwerpse CIM Capital, dat het event ZGP ‘onder voorwaarden’ overnam. Over de diepere en echte oorzaak van de schuldenput van ZGP – het zacht uitgedrukte twijfelachtige beheer van de broers Bourgoo - wordt vandaag door geen enkele instantie nog een woord gerept.  

Made in West-Vlaanderen publiceerde in maart en in primeur de schuldenberg die ZGP opgebouwd had, en dat was niet min: 5 miljoen euro, verdeeld over 72 schuldeisers, waarvan zowat de helft kmo’s uit West-Vlaanderen.

Tot in de herfst van vorig jaar was Yvan Vindevogel (Damier Group) referentie aandeelhouder bij ZGP. Hij trok zich meteen terug toen er malversaties bleken te bestaan in de boekhouding. De eerste verantwoordelijkheid van de broers Bourgoo, die het dagelijks management voor hun rekening namen, maar het kennelijk niet zo nauw namen met bepaalde uitgaven (in eigen voordeel). De broers zelf houden tot op vandaag vol dat vooral corona de ZGP deels genekt heeft. Iets wat door de media ook kritiekloos geslikt wordt. De schuldeisers die de dupe waren van het gevoerde beleid, hebben er hun vragen bij maar slikken de bittere pil nu door.

CIM Capital wil, na het groen licht van de rechtbank van Brugge, een nieuwe kapitaalsverhoging doorvoeren. Tot nader order blijven de broers Bourgoo ook aan boord. Dat roept bij meerdere gedupeerden toch wel vragen op.