Mostrey Lieve

Lieve Mostrey (CEO Euroclear) verdedigt de West-Vlaamse eer op het concours Manager van het Jaar

KORTRIJK - Op woensdag 12 januari aanstaande wordt de nieuwe Trends Manager van het Jaar (nummer 37 inmiddels) bekend gemaakt. Vijf kandidaten strijden om de hoogste eer: Jacques Vandermeiren (Havenbedrijf Antwerpen), Anita Van Looveren (OMP), Stefaan Gielens (Aedificia), Chris Peeters (Elia) en last but not least de uit West-Vlaanderen afkomstige Lieve Mostrey, CEO van het betaalplatform Euroclear.      

Lieve Mostrey is 61 jaar en studeerde destijds af als burgerlijk ingenieur. In 1983 begon ze haar loopbaan bij de IT-dienst van de toenmalige Generale Bank. IT en operations in de financiële sector lopen als een rode draad door de carrière van 'la Mostrey'.

In 2006 werd ze benoemd tot country manager van Fortis Bank België. Twee jaar later werd ze COO bij Fortis, om twee jaar later (2010) over re stappen naar Euroclear. In 2017 promoveerde ze daar tot CEO. Euroclear is een wereldspeler in de bewaring van effecten en de afwikkeling van effectentransacties. Het voorbije jaar deed het zijn grootste overname ooit met het Zweedse MFEX. In het hoofdkantoor van Euroclear in Brussel, werkt meer dan de helft van de circa 4.000 personeelsleden.

Manager met principes

Lieve Mostrey noemt zichzel een grote voorstander van gelijke kansen voor vrouwen ("een voortdurende strijd", zegt ze zelf)  en van diversiteit op de werkvoer. Bij Euroclear zijn liefst tachtig verschillende nationaliteiten aan de slag. Ze heeft ook haar eigen visie op hoe een bedrijf moet georganiseerd worden. "Bepaalde IT-taken kan je net zo goed van thuis uitvoeren", zegt Mostrey in Trends. "Maar voor alles wat te maken heeft met creativiteit, brainstorming, interactie en overleg breng je best mensen samen. We gaan daarom onze kantoren ook herinrichten."