Bellings Luc

Luc Bellings beveelt de West-Vlaamse kust aan als culinair paradijs

KNOKKE, OOSTENDE, KOKSIJDE - De beste brasserieën aan de Belgische kust. Zo luidt de titel van een pas verschenen boekje (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts) van de hand van de bekende horeca-kenner Luc Bellings. De invalshoek is meer dan interessant: het moet niet altijd om sterrenrestaurants te gaan, in de betere brasserieën eet je ook super goed en voor een veel redelijker prijs. 62 zaken passeren de revue, van Knokke tot De Panne en alles wat daar tussen ligt langs het 67 kilometer lange strand. 62 verhalen ook van mooi West-Vlaams ondernemerschap.   

De intro van het boekje verdient al meteen bijzondere aandacht. Daar geeft Bellings een opsomming van zijn 10 favoriete 'eethuizen'. Tien karaktervolle topadresjes waar het hele plaatje klopt en de uitbaters niet één steekje laten vallen. Ze verdienen dus een opsomming hier. Knokke en omstreken (tot en met Damme) neemt er vijf voor zijn rekening: Brasserie Bristol langs de Zeedijk in Knokke, De Kruier in Ramskapelle, Bistro JETT in Westkapelle, Mout in Damme,  en 't Werftje in Zeebrugge. De Haan kan uitpakken met de Kruidenmolen. Aan de Westkust verklaart Bellings zijn liefde voor De Blauwe Vogel en de Wasserette in Nieuwpoort, voor Caricole in Oostduinkerke en voor De New Kokkel in Koksijde.

Voor de uitbaters zelf was het altijd een beetje het hart vasthouden als Bellings langs kwam. "Ik werd er zowaar nerveus van", vertelt Elke Pillen van de schattige brasserie Caricole in Oostduinkerke. "Maar kijk, ik deed mijn ding, zoals gewoonlijk, en blijkbaar viel dat danig in de smaak. Dat voelt goed aan."

Must read

Het boekje van Bellings is bijzonder mooi uitgegeven en oogt als een hebbedinges: korte maar veelzeggende teksten, uitnodigende foto's, dat alles in een hemelsblauwe kaft en gemakkelijk in de hand. Het zou op de salontafel of in de bibliotheek van kustbewoners of kustverblijvers met interesse in onze eetcultuur nergens mogen ontbreken.

Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche.

Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al 'de brol' die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes. Vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist.